Pamuklu çubuklar kulağa sokulmamalıdır

Kulak kanalı içinde salgılanan ve kulak kiri olarak adlandırılan salgı birçok kişi tarafından itici bulunur, temizlenmesi gerektiği düşünülür ve temizlenmezse kendini pis hisseder.  

Çoğu kişi banyodan sonra kulaklarını temizlemek için pamuklu çubuk kullanır.

Pamuklu çubuk dışında kulak kirini çıkarmak için saç tokası, kalem, anahtar, kürdan, kibrit çöpü gibi cisimleri de kulağına sokanlar vardır.

Ancak uzmanlar pamuklu çubuklar dahil, kulak kanalının içine hiçbir şeyin sokulmaması konusunda uyarmaktadır.

kulak çubuğu

Kulak kirinin görevi nedir?


kulak kiri
Kulak kiri dış kulak yolunda üretilir. Kulak kiri kulağı koruyan ve yabancı maddelerin orta kulağa geçişini engelleyen kimyasal bir maddedir.
Kulak kiri kulak kanalındaki tüycüklerin yardımıyla yavaşça kulak deliğine doğru hareket ederek kulak kanalında biriken toz, hücre döküntüleri ve mikropları kanalın dışına iter. Böylece dış kulak yolunu temizleyerek, kayganlaştırır ve bakteri üremesini engeller.

Pamuklu çubukların kulak kanalına sokulmasının zararı nedir?


kulakta işitme kaybı


Pamuklu çubuklar aslında kulak kirinin bir kısmını temizler. Kulak deliğinin ucuna gelmiş olan kulak kiri pamuklu çubuklarla temizlenebilir.

Pamuklu çubuklar, yanlış kullanıldıklarında kulak kirinin geriye doğru itilmesine sebep olabilirler.

Bu durumda kulak kiri birikerek kulak zarının önünde bir tıkaç oluşturabilir. Meydana gelen tıkaç sebebiyle kulak zarı dışarıdan gelen sesleri almakta zorlanır ve işitme duyusu azalır. 

İşitme kaybı yanında biriken kulak kirinin kulak zarına değmesi sebebiyle kulak çınlaması yaşanabilir.

Daha derine sokulan pamuklu çubuklar kulak kanalına zarar verebilir veya kulak zarını delebilir.

Bu gibi sebeplerle pamuklu çubuklar kulak kanalının derinliklerine doğru sokulmamalı, kulak deliğinin çevresindeki kulak kirini temizlemek için kullanılmalıdır. 

Yorumlar