Rotavirüs antijen testi

Rotavirüs antijen testi ishal sebebinin araştırılmasında kullanılır. Rotavirüs özellikle bebeklerde, yaşlılarda ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde şiddetli ishallere sebep olur. Rotavirüs testi için belirtiler başladıktan sonra en kısa zamanda tahlil örneği verilmelidir. Rotavirüs testi ile hastaların iyileşmesine yönelik tedavi daha iyi yapılabilir.

Rotavirüse bağlı belirtiler nelerdir?




Rotavirüs enfeksiyonu bebekler,  yaşlılar ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerdeki şiddetli ishallerin başta gelen sebeplerindendir. Şiddetli ishal ve kusma nedeniyle vücuttaki sıvı miktarı azalır ve “dehidratasyon” adı verilen durum ortaya çıkar. Genellikle kış aylarında görülen rotavirüs enfeksiyonu rotavirüs antijen testi ile teşhis edilebilir.

Rotavirüs antijen testi için gerekli örnek nedir?


Rotavirüs antijen testi kaka örneğinde yapılır.

Rotavirüs antijen testi nasıl değerlendirilir?


Rotavirüs antijen test sonucu “negatif” ise kaka örneğinde rotavirüs bulunmuyor demektir.

Rotavirüs antijen test sonucu “pozitif” ise kaka örneğinde rotavirüs var demektir.

Rotavirüs antijen test sonucunun pozitif olması kaka örneğinde hastalık yapıcı başka mikropların bulunmadığı anlamına gelmez.


Rotavirüs antijen test sonucunun negatif olması rotavirüs enfeksiyon olasılığını ortadan kaldırmaz. Bu durumda kaka örneğinin doğru verilip verilmediği, verilen kaka örneğinde yeterli rotavirüs bulunmayabileceği gibi faktörler de düşünülmelidir.  

Belirtilerin ortaya çıkmasından 8 gün sonra verilen kaka örneklerinde yeterli rotavirüs bulunmayabileceğinden Rotavirüs antijen test sonucu “negatif” çıkabilir.

Yorumlar