Rubella avidite testi

Rubella avidite testi genellikle Rubella IgM testi pozitif çıkan hamilelere yapılan bir test olup, kızamıkçık enfeksiyonunun geçirilme zamanı hakkında fikir verir. Kızamıkçık (Rubella) enfeksiyonunun geçirilme zamanının belirlenmesi özellikle hamilelerde büyük önem taşır. Çünkü hamileliğinin ilk 3 ayında Rubella enfeksiyonu geçiren kadınların %90'ının bebeğinin "konjenital Rubella sendromu" ile doğma riski vardır. Konjenital Rubella Sendromunda bebekte  sağırlık, katarakt ve öğrenme güçlüğü gibi durumlar ortaya çıkabilir. 


Rubella avidite testi

Rubella IgM sonucunun pozitif çıkması Rubella enfeksiyonunu göstermesi açısından yeterli değil midir?


Hayır bu yeterli değildir. Çünkü normalde Rubella enfeksiyonunu yakın zamanda geçiren kişilerde Rubella IgM test sonucu pozitif çıkar. Fakat, Rubella enfeksiyonunu uzun zaman önce geçirenlerde de bazen pozitif Rubella IgM sonucu çıkabilmektedir.

Hatta Rubella IgG sonucu pozitif çıksa da sonuçlar kafaları karıştırmaktadır. Çünkü akut enfeksiyon sırasında, yani enfeksiyonu yakın zamanda geçirenlerde IgG antijene zayıf bağlanırken, enfeksiyonu daha önceden geçirenlerde IgG antijene güçlü bağlanır.   

Bu nedenle Rubella IgM test sonucu pozitifliği bazı kişilerde yakın zamandaki Rubella enfeksiyonunu göstermesi bakımından tam anlamıyla güvenilir olmadığından Rubella avidite testine ihtiyaç duyulur.


Rubella enfeksiyonunun ne zaman geçirildiği nasıl belirlenir?


Rubella enfeksiyonunun ne zaman geçirildiğini belirlemek için Rubella IgG avidite testi yapılır.


Rubella IgG avidite test sonucu nasıl rapor edilir?


Rubella IgG avidite testi eskiden geçirilmiş Rubella enfeksiyonunu yeni geçirilmekte olan Rubella enfeksiyonundan ayırmak için yapılır ve sonuç "düşük avidite" veya "yüksek avidite" olarak raporlanır. 

Rubella avidite test sonucu ne anlama gelir?


Rubella düşük avidite”   son altı ay içinde  Rubella enfeksiyonunun geçirilmiş olabileceğini gösterir.

Rubella yüksek avidite”   son 3 ay içinde Rubella enfeksiyonunun geçirilmediğini gösterir. 

Ancak Rubella avidite test sonucu değerlendirilirken yapılan diğer test sonuçları da göz önüne alınmalıdır. 

Yorumlar