Bazal FSH testi

Bazal FSH testi yumurtalık rezervinin belirlenmesinde uzun yıllardan beri kullanılan bir tetkiktir. Bazal FSH testi genellikle tüm sağlık kuruluşlarında yapılabildiği için yumurtalık rezervini yansıtmada en kolay ulaşılabilir testlerden biridir.  

Yaş ilerledikçe kadının yumurtalıklarındaki yumurta sayısı azalır. Yumurta sayısının azalmasını kadının doğurganlığını azaltan bir faktördür. Hamile kalmak isteyen ancak gebe kalamayan kadınlarda yumurtalık rezervinin belirlenmesi önemlidir. Çünkü yapılacak olan tedavi yumurtalık rezervine göre belirlenir. Yumurtalık rezervinin belirlenmesinde en sık kullanılan testlerden biri de bazal FSH testidir.

Bazal FSH testi için gerekli örnek nedir?


Bazal FSH testi için adetin 3. günü genellikle koldaki bir toplardamardan alınan kan örneği gereklidir.

Bazal FSH testi nasıl değerlendirilir?



Adetin 3.günü verilen kan örneğinde çalışılan bazal FSH testinin sonucu yumurtalık rezervi hakkında fikir verir.

Bazal FSH test sonucu 8-10 IU/L’nin üzerinde olması yumurtalık rezervinin azaldığını gösterir. Bunun tersine bazal FSH test sonucu 8-10 IU/L’nin altında ise yumurtalık rezervinin iyi olduğu söylenebilir.

bazal fsh testi

Bazal FSH düzeyi ne kadar yüksek çıkarsa yumurtalık rezervi de o kadara azalmıştır.

Bazal FSH düzeyi 20 IU/L’nin üzerinde çıkan kadınlarda gebelik şansının oldukça düşük olduğu düşünülür.

Tüp bebek uygulamalarında da bazal FSH testi yapılır ve çıkan sonuç tüp bebek uygulamasının başarısı açısından yol göstericidir. Bazal FSH düzeyi yüksekse yumurtalıklarda daha az yumurta gelişimi olur.

Yumurtalık rezervinin değerlendirilmesinde tek bir bazal FSH testinin sonucu yerine en az iki adet döneminin bazal FSH test sonucu birlikte değerlendirilmelidir.  

Yumurtalık rezervinin değerlendirilmesinde farklı tetkikler vardır ve hepsi bir arada değerlendirilerek yumurtalık rezervi hakkında fikir sahibi olunabilir. Bu sebeple test sonucunuz doktorunuz tarafından değerlendirilmelidir.

Yorumlar