Demans (bunama) belirtileri nelerdir?

Hafıza ve düşünme yeteneklerinde günlük aktiviteyi bozacak tarzda gerileme 'demans' ya da 'bunama' olarak adlandırılır. Demans tipleri arasında çoğunluk Alzheimer hastalığına bağlı olarak görülürken, damarsal nedenlere bağlı görülen demans ikinci sıradadır. Ancak hafıza kaybı olan kişileri hemen hemen Alzheimer olarak etiketlememek gerekir. Bu gibi kişiler önemsenmeli ve sebebin belirlenmesi için bir doktora başvurulmalıdır. Demans hastaları aşağıdaki belirtileri gösterebilir:

Demans belirtileri nelerdir?


Hafızanın bozulması (bellek bozukluğu),

Düşünme yeteneğinin kaybı,

Konuşma yeteneğinde azalma (lisan bozukluğu),

Yeni yeteneklerin öğrenilmesinde beceri azalması,

Duygusal kontrol kaybı,

Huzursuzluk artışı,

Başı boş dolaşma eğilimi,

Davranış bozuklukları,

Karar verme güçlüğü,

Görsel algı bozukluğu,

Depresyon ya da endişe duyma.

Demans teşhisi nasıl konur?


demans bunama

Demans teşhisi koymak için belirli bir test bulunmamaktadır. Doktorlar demans teşhisini hastanın tıbbi geçmişini sorgulayarak ve dikkatli bir fizik muayene yaparak koyabilirler. Demansın kesin nedenini belirlemek oldukça zor olabilir. Çünkü demans belirtileri farklı sebeplere bağlı olsa da birbiri ile çok benzeşebilir. 

Demans tedavi edilebilir mi?


Demansın sebebine göre tedavi imkanı olabilir veya olmayabilir. Özellikle Alzheimer hastalığı gibi sebeplere bağlı olan demans tedavi edilemezken, vitamin eksiklikleri veya tiroid hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkan demans tedavi ile düzelme sağlanabilir.

Yorumlar