Doğumun başlangıç belirtileri nelerdir?

Haftalarca süren bekleyiş sonunda doğum zamanı gelip çatar. Hamileler bebeği görme heyecanı ile karışık doğumun nasıl gideceğini bilmedikleri için biraz da tedirginlik duyabilir. Özellikle ilk gebelikte başlıca kaygılardan biri doğumun nasıl başlayacağı, doğumun başlangıç belirtilerinin neler olduğudur. Doğumun başlangıç belirtilerinin önceden bilinmesi doğuma hazırlıklı olma ve tedirginliği azaltma adına iyi bir avantaj sağlar. 

doğum belirtileri

Doğumun başlangıç belirtileri nelerdir?


Nişan gelmesi:


Hamilelerin rahim ağzını tıkayan mukuslu ve kanlı bir sıvının vajinadan gelmesine “nişan gelmesi” adı verilir.

Nişan gelmesi doğumun başlangıç belirtilerinden olup genellikle doğum sancıları başlamadan önce ya da doğumun ilk evresinde görülen bir belirtidir.

Nişan gelmesi doğumdan 2-3 gün önce de görülebilir. Bu sebeple hastaneye gitmeden önce düzenli ağrıların başlamasını ya da suların gelmesini bekleyebilirsiniz.


Su gelmesi:


Anne rahmindeki bebeğin çevresinde bulunan su kesesi yırtılarak suyun bir kısmı boşalabilir. Bu işleme "su gelmesi" adı verilir ve doğumun başlangıç belirtilerindendir. Ancak bebeğin başı doğum kanalına girmişse gelen su miktarı çok olmayabilir.

Su gelmesi durumunda zaman geçirmeden doktora haber vermeli ve onun direktifleri doğrultusunda hareket etmelidir. 


Doğum sancıları:


Doğum sancıları da doğumun başlangıç belirtilerindendir. Künt bir bel ağrısı, kasık ağrısı veya adet ağrısına benzeyebilir. Doğum sancıları düzenli aralıklarla gelir. Sancılar başladığında bir saat boyunca ne zaman başlayıp bittiğini not ederek sancıların sıklığı belirlenebilir. Doğumun başlangıç anlarında sancıların sıklığı 40 saniyeye kadar düşecektir.

Gebelik süresince rahimde zaman zaman kasılmalar olabilir. Doğum yaklaştıkça bu yalancı doğum ağrıları artıp şiddetlenerek doğumun başladığını düşündürebilir. Ancak gerçek doğum sancıları düzenlidir, giderek sıklaşır ve daha şiddetlidir.

Yorumlar