Gebeliğin ilk belirtileri nelerdir?

Gebe kalan kadınların vücudunda bazı değişiklikler meydana gelir. Bu değişikliklerin sebebi gebeliğin ilk haftalarından itibaren görülen hormon düzeylerindeki artışlardır. Gebe kadına rahatsızlık veren gebeliğin ilk belirtileri genellikle 12. haftadan itibaren azalarak ortadan kalkar. Gebeliğin ilk belirtilerinin zamanında fark edilmesi önem taşır. Böylece kadın kendini hamileliğin getirdiği bu değişikliklere daha kolay uyum sağlar.

Aşağıda sayılan belirtilerin biri veya birkaçı kadının gebe olduğunun göstergesi olabilir.

gebelik belirtisi adet gecikmesi

Gebeliğin ilk belirtileri nelerdir?


Gebeliğin belki de en temel belirtilerinden biri adet gecikmesidir. Adetleri düzenli olan kadınlar adet gecikmesi yaşadığını hemen anlayabilir. Ancak adetleri düzensiz olan kadınlarda görülen adet gecikmesi gebe kalıp kalınmadığı hakkında bilgi vermeyebilir.

Gebeliğin bir diğer belirtisi memelerde olan değişikliklerdir. Kadının memelerindeki hafif büyüme, büyüme, hassaslaşma veya karıncalanma gebelik göstergesi olabilir.

Gebe kadınlarda hormonal değişikliklere bağlı olarak duygusallaşma gebeliğin bir diğer belirtisidir.

Ağızda metalik bir tat, sürekli yorgunluk ve halsizlik, günün çeşitli saatlerinde görülen bulantı da gebelik belirtilerindendir.

Gebelik belirtilerinden birisi de alkol, kahve ve sigara gibi bazı şeylerden tiksinmek, bazı besinlere karşı da aşırı istek duymaktır. Aşerme olarak da bilinen bu durum gebeliğin en bilinen göstergelerindendir.

gebelik belirtisi aş erme

Sık idrara çıkma, şişkinlik, kasık ağrısı gibi belirtiler de gebeliğin belirtileri arasındadır.

Her kadın farklı olduğundan gebelik belirtileri de kadından kadına değişebilir. Hatta kadının ilk gebeliğinde görülen belirtilerin bazıları sonraki gebeliklerinde görülmeyebilir.

Yorumlar