Klomifen sitrat testi

Klomifen sitrat testi yumurtalık rezervinin ortaya çıkarılmasının yanında kısırlık tedavisinde de kullanılan bir uygulamadır. Klomifen sitrat sentetik bir kimyasal madde olup, hipofizden FSH ve LH hormonlarının daha fazla salınmasını sağlar. Adetin ilk günlerinde 5 gün süreyle alınan klomifen sitrat sonrası ölçülen FSH düzeyindeki değişiklikler kadının yumurtalık rezervi hakkında bilgi verir.

Klomifen sitrat nedir?


Klomifen sitrat sentetik bir kimyasal madde olup adet düzeni bozuk olan veya adet görmeyen kadınlarının tedavisi için kullanılan bir ilaçtır. Yumurtalıklarda östrojen reseptörlerine bağlanarak etki gösterir. Hipofiz östrojen azlığı olduğunu zannederek FSH ve LH salınmasını artırır. 

Klomifen sitrat yumurtalık rezervinin belirlenmesinde nasıl kullanılır?


 Klomifen sitrat testi yumurtalık rezervinin belirlenmesinde en yaygın kullanılan bir uyarı testidir. Klomifen sitrat testi aşağıda belirtilen şekilde yapılır:
Adetin 3. günü FSH testi yapılır.

Adetin 5 ve 9. günleri arasında klomifen sitrat alınır.

Klomifen sitrat ağızdan alınan bir ilaçtır. Doktorun önerdiği şekilde, genellikle günde 100 miligramlık dozlar halinde 5 gün süreyle alınır.

Adetin 10. günü tekrar FSH testi yapılır.

Klomifen sitrat testi nasıl değerlendirilir?


Klomifen sitrat


Klomifen sitrat testinin değerlendirilmesinde adetin 3 ve 10. günlerinde yapılan FSH sonuçları kullanılır.

FSH düzeyleri yüksek çıkması yumurtalık rezervinin düşük olduğunu gösterir.


Klomifen sitrat testinin yan etkileri nelerdir?


Her ilaçta olduğu gibi klomifen sitratın da yan etkileri vardır. Bu yan etkiler; kızarma, ateş basması, karın ağrısı, şişkinlik, bulantı ve kusma, baş ağrısı, görme bulanıklığı olabilir.

Yorumlar