Konak nedir ?

Bebeğin başında görülen kahverengi ve sarı renkte kabuklaşmış deri parçalarına “konak” denir. Tıbbi adı “infantil seboroik dermatit”tir.

Konak bebeklerde genellikle doğumdan sonraki 1-3 ay arasında görülür. Konağın kesin nedeni bilinmemektedir ancak bebeğin anne karnında iken annenin hormonlarına maruz kalma sebebiyle olduğu ileri sürülmektedir. Konak bazen bebeğin alnına, yüzüne yayılarak kırmızı, soyulan bir döküntüye de neden olabilir. 

Anneler konak nedeniyle rahatsız olsa da konak bebeği rahatsız etmez.

bebekte konak

Konak görüldüğünde neler yapılabilir?


bebekte konak


Saçlı deride yer alan konakları yumuşatmak için bebe yağı sürülebilir. Bebe yağı konakların üzerinde 10-12 saat kaldıktan sonra yumuşak bir tarak yardımıyla hafifçe taranabilir. Böylece konaklar kabarır ve yerinden ayrılır. Saçlar yıkandıktan sonra konaklar suyla akıp gidecektir. Bu işlemde bebe yağının tamamiyle arındırılması ve saç diplerinde kalmamasına özen gösterilmelidir.

Konaklara zeytinyağı veya badem yağı sürüldükten ve 2 saat kadar bekledikten sonra nazikçe masaj yapıp saçları yıkamanın da işe yaradığı söylenmektedir.

Konakların arındırılması için bebe şampuanından başka erişkinlerde kullanılan kepek şampuanları kullanılmamalıdır.


Konaklar kesinlikle koparılmamalı ve yolunmamalıdır.

Konak yayılırsa etkilenene bölgeler kuru ve temiz tutulmalıdır. Konakları çıkarmak için sabun, bebek losyonu gibi şeyler kullanılmamalıdır.

Konaklarla birlikte kızarıklıklar olduysa ve bunlar yayılıyorsa dikkatli olmak gerekir.

Bebek konaktan dolayı huysuzlanıyorsa, kızaran yerlerden sıvı sızıyorsa ve ortalama 1 haftada geçmiyorsa doktora başvurulabilir.  

Yorumlar