Mutfak kazaları


Mutfaklarda her yıl sayısız kaza meydana gelir. Özellikle kadınlar zamanının önemli bir bölümünü çeşitli tehlikeler barındıran mutfaklarda geçirir. Keskin bıçaklar, sıcak yemekler ve kaplar, elektrikli aletler mutfakta kazalara sebep olan potansiyel tehlikelerdir. Mutfak kazalarını asgariye indirmek ve mutfak kazalarını önlemek için gerekli güvenlik tedbirleri alınmalıdır.

mutfak kazaları

Mutfak kazalarını önlemek için neler yapılmalıdır?


Mutfak kazalarını önlemek için tezgah ve masa üstlerinde günlük kullanılanlar dışında cihaz ya da eşya bulundurulmamalıdır. Tezgah veya masa üzerinde bulunan eşyalar çocukların uzanabilecekleri yerlerden uzak olmalıdır. Çocuklar tezgah veya masa üzerindeki örtüleri çekerek de mutfak kazalarına yol açabileceklerinden, çocuklu evlerde örtü kullanılmamalıdır.

mutfak kazası

Mutfak kazalarının başka bir sebebi de mutfak zemininde olan kaymalardır. Kayma ve düşmeleri önlemek için yere dökülen yağ ya da yemek hemen silinmeli ve kurulanmalıdır. Yerlerin rutin temizliği için mutfakta kimsenin olmadığı bir zaman seçilmelidir. Çocukların mutfağa oyuncak getirmeleri önlenmelidir. Ortada bırakılan oyuncaklar mutfak kazalarına sebep olabilmektedir.

Ocağınızın sizden uzak gözlerinin kullanılması, fırın kapaklarının açılması ve içindekilerin çıkartılması sırasında mutlaka fırın eldivenlerinin kullanımı yanıkları önlemek için alınması gereken önlemlerdendir. 

Mutfak yaralanmalarının çoğu sebze, meyve veya etlerin doğranması sırasında dikkatsizlikten meydana gelir. Keserken bir kesme tahtası kullanılması, parmakların bıçağın üzerinde tutulması gibi önlemler sayesinde kesikler azalabilir.

Kesiklere sebep olabilecek başka bir etken de çatlak bardak veya tabaklardır. Kırık tabak ya da bardaklar hemen çöpe atılmalı ve mutfak kazasına sebep olması engellenmelidir.

Kızgın yağlar mutfaktaki en büyük tehlikelerdendir. Kızartma yaparken fritöz kullanımı, etrafta ayaklara dolanan çocukların olmaması mutfak kazalarından belki de en önemlisi olan yanıkları önleme bakımından çok önemlidir.

mutfak kazaları çocuk

Mutfak lavabolarının altında saklanan sıvı temizlik deterjanları ve kimyasal temizleyici maddeler çocukların ulaşamayacağı şekilde depolanmalıdır. Bu dolapların kilitli olması kullanım açısından zorluk yaratsa da çocuklu evler için mutfak kazaları açısından hayat kurtarıcı olabilir.

Yorumlar