24 saatlik idrarda klor testi

24 saatlik idrarda klor testi vücudun sıvı ve asit-baz dengesinin bir göstergesidir. Klor vücudumuza besinlerle ve bilhassa tuz ile alınır. Bilindiği gibi tuzun içinde sodyum ve klor bulunur. Beslenme ile fazla miktarda tuz alımı 24 saatlik idrarla atılan klor miktarını da artırır. Hücrelerin dışında bulunan sıvı miktarının azalması ise 24 saatlik idrarla atılan klor miktarının azalmasına yol açar. İdrar sodyum ve klor atılımı birbirine çok benzer ve normal şartlar altında her ikisi de tuz alımının belirtecidir.

sodyum klorür

24 saatlik idrarda klor testi için gerekli örnek nedir?


24 saatlik idrarda klor testi için gerekli örnek idrardır. 24 saatlik idrarda klor test sonucunun iyi hesaplanabilmesi için bir gün boyunca yapılan idrarın hepsinin toplanması gerekir. Sonuç açısından bu son derece önemlidir.


24 saatlik idrarda klor normal değer aralığı nedir ?


24 saatlik idrarda klor 40-224 mmol/gün arasındadır.

Klorun vücuttaki görevi nedir?


Klor hücre dışı sıvısında bulunan en önemli anyondur. Vücutta bulunan klor miktarı ozmotik basıncın sağlanmasında, vücut sıvısının ayarlanmasında görev alır. Vücutta bulunan klorun vücuttan atılım yolu idrardır. Bazı hastalıklarda idrarla atılan klor miktarı tuz alımını doğru yansıtmayabilir. Doktorlar 24 saatlik idrarda klor testini bu durumları ortaya koymak için ister.

Yorumlar