24 saatlik idrarda okzalat testi

24 saatlik idrarda okzalat testi ile idrarda bulunan okzalat miktarı tayin edilir. 24 saatlik idrarda okzalat testi böbrek taşlarının tedavisinin izlenmesinde, börek taşı oluşum riskinin belirlenmesinde ve hiperokzalüri” adı verilen ve idrarla çok miktarda okzalat çıkarılmasına sebep olan durumun teşhisinde kullanılır.

Kalsiyum okzalat taşları nasıl meydana gelir?


Besinlerle alınan okzalat idrar yoluyla vücut dışına atılır. Böbrek tüplerinde kalsiyum ile birleşen okzalat, kalsiyum okzalat kristallerinin oluşumuna yol açar. Bu da böbrek taşlarının meydana gelmesine sebep olur.


24 saatlik idrarda okzalat neden artış gösterir?



İdrarda okzalat miktarının artışı ailesel kalıtım gösteren enzim eksikliklerine bağlı olabileceği gibi sindirim sisteminde yağ emilim bozukluklarına veya okzalat içeren yiyeceklerin fazla miktarda alımına bağlı olabilir.   

24 saatlik idrarda okzalat testi için gerekli örnek nedir?


24 saatlik idrarda okzalat testi için idrar gereklidir. Bunun için bir gün boyunca yapılan idrarın tamamının toplanması gerekir.

24 saatlik idrarda okzalat testi referans aralığı nedir?


24 saatlik idrarda okzalat test sonucu iki ayrı birimde verilebilir. Buna göre 24 saatlik idrarda okzalat 0.11-0.46 milimol veya 9.7-40.5 miligram arasında bulunur.


24 saatlik idrarda okzalat test sonucu nasıl değerlendirilir?


24 saatte 0.46 milimol veya 40.5 miligramdan fazla çıkan okzalat enzim eksikliklerine bağlı olabileceği gibi sindirim sisteminde yağ emilim bozukluklarına veya okzalat içeren yiyeceklerin fazla miktarda alımına veya C vitamini alımına bağlı olabilir.  

Günde 2 gramdan fazla askorbik asit idrar ölçülen okzalat atılımını yanlış olarak artırır.

24 saatlik idrarda okzalat testi için idrar toplanırken metal kapaklı kaplar kullanılmamalıdır.  

Yorumlar