24 saatlik idrarda potasyum testi

24 saatlik idrarda potasyum testi idrardaki potasyum seviyesini ölçerek kandaki potasyum azlığı veya fazlalığının sebebini ortaya koymaya yarar.

Potasyum hücre içinde en fazla bulunan katyondur. Potasyum iyonunun vücutta çok önemli fonksiyonları vardır. Kasların veya kalbin kasılması, hücre içi sıvı miktarı ve vücuttaki hidrojen iyon miktarının idare edilmesinde potasyum seviyesi çok önemlidir.

Vücuttaki potasyum miktarının ayarlanmasında böbreklerin önemi büyüktür. Böbreklerden geçen kandan süzülen potasyumun tamamına yakını geri emilir. İdrarda kalan potasyum sodyum karşılığında değiş tokuş edilir.

24 saatlik idrarda potasyum testi için gerekli örnek nedir? 


24 saatlik idrarda potasyum testi için gerekli örnek idrardır. 24 saatlik idrarda potasyum test sonucunun iyi hesaplanabilmesi için bir gün boyunca yapılan idrarın hepsinin toplanması gerekir.

24 saatlik idrarda potasyum testi için dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?


Test öncesi kullanılan bazı ilaçların kesilmesi gerekebilir. Bu sebeple doktorunuza kullandığınız ilaçları göstermeniz gerekir. Aşağıdaki ilaçlar idrarda potasyum seviyesinde değişikliğe sebep olabilirler:

potasyum formülü

Antibiyotikler,

Mantar ilaçları,

Tansiyon ilaçları,

İdrar söktürücüler,

Diyabet ilaçları,

İnsülin,

Bitkisel ürünler,

Non steroid antienflamatuar ilaçlar.

Doktorunuz önermedikçe test öncesi hiçbir ilacınızı kesmeyiniz.

24 saatlik idrarda potasyum normal değer aralığı nedir ?


24 saatlik idrarda potasyum 17-77 mmol/gün arasındadır.

Yorumlar