24 saatlik idrarda üre testi

Proteinler önemli besin maddelerinden biridir. besinlerle vücudumuza giren proteinler vücutta gerekli yerlerde kullanıldıkça artık ürün olarak çeşitli azotlu bileşikler oluşur. Protein metabolizması sonucu oluşan azotlu bileşiklerden biri de "üre" dir. Üre  vücuttan atılan azotlu bileşiklerin % 90-95’ini oluşturur. Kan dolaşımı ile birlikte böbreklerden süzülen üre idrarla atılır. 24 saatlik idrarda üre testi ile idrarda bulunan üre miktarı tespit edilerek vücuttaki azot dengesi hakkında fikir sahibi olunur.

24 saat idrar

24 saatlik idrarda üre için gerekli örnek nedir?



24 saatlik idrarda üre testi için gerekli örnek idrardır. 24 saatlik idrarda üre test sonucunun iyi hesaplanabilmesi için bir gün boyunca yapılan idrarın hepsinin mutlaka toplanması gerekir.

Toplanan idrar 4-8 derecede 4 gün saklanabilir.


24 saatlik idrarda üre seviyesi neden yüksek çıkar?


Proteinden zengin besinlerle beslenme, protein katabolizması, hipertiroidizm ve yakın zamanda ameliyat geçirme gibi faktörler 24 saatlik idrarda üre miktarının artmasına yol açabilir.

24 saatlik idrarda üre seviyesi neden düşük çıkar?


Bunun aksine, besinlerle  az protein çok karbonhidrat alınması, hamilelik, karaciğer hastalıkları böbrek hasarı veya susuzluk gibi sebepler 24 saatlik idrarda üre seviyesinin düşük çıkmasına sebep olur.

24 saatlik idrarda üre normal değer aralığı nedir ?


24 saatlik idrarda üre 10-35 g/gün arasındadır.

Yorumlar