Calprotectin testi

Calprotectin, nötrofil adı verilen kan hücreleri tarafından salgılanan bir proteindir. Calprotectin testi bağırsaklarda bir iltihaplanma olup olmadığının belirlenmesi amacıyla istenen bir tahlildir. İltihabi bağırsak hastalıklarının iltihabi olmayanlardan ayırt edilmesi için başka bir takım tetkiklerle birlikte yapılabilir.

Calprotectin testi neden istenir?


Sulu veya kanlı bir dışkılamanız varsa doktorunuz sebebi araştırmak için sizden calprotectin testi isteyebilir. Calprotectin testi dışkı kültürü , parazit testi veya gaitada gizli kan testi ile birlikte istenebilir. Ayrıca kolonoskopi ve sigmoidoskopi gibi incelemelerin gerekli olup olmadığının belirlenmesi için de calprotectin testi kullanılabilir.

Aşağıdaki durumlar calprotectin testi istenebilecek durumlardır:

Sulu veya kanlı ishal,

Karın ağrıları ve kramplar,

Kilo kaybı,

Ateş,

Zayıflık.

Calprotectin testi için gerekli örnek nedir?


Calprotectin testi için dışkı gerekir. Laboratuvarın vereceği temiz bir kap içine bir miktar dışkı konur ve laboratuvara teslim edilir. Dışkı kaba konurken idrar veya su ile karışmamasına dikkat edilir. Calprotectin testi için önceden herhangi bir hazırlık yapmaya gerek yoktur.

Calprotectin testi

Calprotectin testi referans aralığı nedir?



Çıkan sonuç 50 mikrogram/gram’ın altında ise normaldir.


Sonuç 50-120 mikrogram/gram arasında ise sınır olarak kabul edilir.

120 mikrogram/gram’ın üzerindeki sonuçlar anormaldir.


Calprotectin test sonuçları nasıl değerlendirilir?


Calprotectin testi iltihabi bağırsak hastalıkları için teşhis koydurucu değildir ancak iltihabi bağırsak hastalıklarının iltihabi olmayan hastalıkların birbirinden ayrılmasına yardımcı olabilir.

Normal çıkan yani 50 mikrogram/gram’ın altındaki calprotectin test sonucu sindirim sisteminde aktif iltihabi bir durumun olmadığını gösterir.

Sınırda çıkan yani 50-120 mikrogram/gram arasındaki calprotectin sonuçları hafif bir iltihabi durumu işaret ediyor olabileceği gibi non steroid anti enflamatuvar ilaçlar, proton pompası inhibitörleri veya aspirin kullanımından kaynaklanabilir. Sonuç sınırda çıktıysa test 1-1,5 ay sonra tekrarlanmalıdır.

Yüksek, yani 120 mikrogram/gram’ın üzerindeki calprotectin sonuçları ise büyük ihtimalle sindirim sisteminde aktif bir iltihabi durumu gösterir.

Yüksek calprotectin sonucu çıksa da iltihabi bağırsak hastalığı olmayabileceği gibi düşük sonuçlar da iltihabi bağırsak hastalığı yok demek değildir. İltihabi bağırsak hastalıklarının kesin teşhisi için endoskopik tetkikler yapılmalıdır.

Yorumlar

  1. Bizim kalprotektin sonucumuz 59'60 çıktı sorun varmıdır acaba

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Nursel hanım,
    Biz sizin ne gibi bir şikayetiniz olduğunu bilmediğimiz gibi sizi muayene de etmediğimizden klinik durumunuz hakkında bir fikir sahibi değiliz. Bu tahlilin sizde ne amaçla istendiğini de bilmiyoruz. Bu sebeplerle sonucunuz ile ilgili bir sorun olup olmadığına doktorunuz karar verecektir. Tahlil sonucunuzu doktorunuza gösteriniz.Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  3. merhabalar. benim calpotectin sonucum 516 çıktı. ve kendimi hiç iyi hissetmiyorum. gaitam çok kötü kokuyor. acaba ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
  4. Merhaba,
    Yazımızda konu ile ilgili açıklamalar mevcuttur. Sonucunuzu doktorunuza gösteriniz. Ne yapmanız gerektiğini o size söyleyecektir. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba benim sonucum 249 çıktı beni bilgilendirebilirmisiniz doktor a gideceğim ama yine de öğrenmek istiyorum

    YanıtlaSil
  6. Merhaba,
    Yazımızda gerekli açıklama mevcuttur. Yazımızı okuyunuz, anlamadığınız birşey olursa sorunuz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder