Ev kazaları

Çoğumuz evimizi severiz ve oradayken kendimizi güvende hissederiz. Aslında hiç de sandığımız gibi evimizde güvenlik tam değildir. Bütün kazaların üçte birini ev kazaları oluşturur. Aslında evimiz tehlikelerle dolu olduğundan güvenlik zafiyeti vardır. Düzgün durmayan halı bile evde kazaya sebep olabilir. Hatalı elektrik cihazları, döşeme tahtalarının veya dolapların yerinden çıkan çivileri, yemek yaparken dökülen sıcak bir çorba ciddi ev kazalarına yol açabilir. Ev kazalarını önlemek için evimizi güvenli hale getirmek öncelikli hedefimiz olmalıdır.


Evimizde güvenliği tehlikeye atan riskler nelerdir?


ev kazaları


Günlük yaşantımızda evimizde kullandığımız her şey kazaya yol açabilir. Dağınık bir ev, ev kazaları açısından düzenli bir eve göre daha tehlikelidir. Düşmeler öldürücü ev kazalarının başında gelmektedir ki zemin eşya yığınları ile kaplı olduğu zaman düşme riski çok daha fazladır.

Evde merdiven bulunması ev kazaları açısından risk oluşturmaktadır. Merdivenleri tamamen boş tutmak ev kazalarını önlemek açısından çok önemlidir. Daha sonra yukarı veya aşağı götürülecek eşyaların bir süre merdiven basamaklarında bırakılması büyük bir risk oluşturur. Merdivenlerde bulunan halılar çabuk yıpranırlar. Merdiven halılarında meydana gelen delik ve püsküllenmeler ev kazasına yol açmaması için en kısa zamanda onarılmalıdır.

Kırık elektrik fişleri, eskimiş elektrik tesisatı, gevşek kablolar, ateşli ısıtıcılara yakın yerleştirilmiş mobilyalar, şömine, soba, mum gibi ateşlerin denetimsiz bırakılması evlerdeki yangınların en büyük sebebidir. Duman alarmları sayesinde ölümlerin ciddi bir şekilde azalmasına rağmen, alarm pillerinin değiştirilmesinin unutulması riski artırmaktadır.

Evde güvenlik nasıl sağlanabilir?


Basit bazı önlemlerle kazaların büyük bölümü önlenebilir.

Ortalıkta oyuncak veya küçük eşyalar bırakılmamalıdır.

Ayakkabılar geçiş yollarına bırakılmamalıdır.

Kablolar sarkık, prize takılı veya gelişigüzel bırakılmamalıdır.

Yatakta sigara içilmemelidir.

Evde yüksek yerlere ulaşmak için dengesiz hareketler yapılmamalıdır.
Merdiven başlarına paspas konmamalıdır.

Evde çocuk varsa masa veya sehpaların üzerine aşağı sarkan örtü konmamalıdır.

Evde çocuğu veya hayvanı olanlar merdiven başlarına kapı koymalıdır.

Özellikle çocuklu evlerde yemek pişirilirken ocağın başında durulmalıdır.
Televizyon veya elektrikli aletlerin üzerine çiçek konmamalı, çiçek sulanmamalıdır.

Sallanan portatif merdivenler tamir ettirilmelidir.

Yaşlılar çorap, pantolon veya tayt giyerken oturmalıdır.

Halıların ortaya toplanmasına, kıvrılmasına izin verilmemelidir.

Naylon torbalar, deterjan, çamaşır suyu gibi kimyasal maddeler, kesici aletler çocukların ulaşamayacağı yerlerde tutulmalıdır.

Kimyasal maddeler su şişelerinin içine konmamalıdır.

Evde bulunan sivri köşeli eşyalarda koruyucu kullanılmalıdır.         

Yorumlar