Meme çatlakları

Bebeğinizi emzirme ona en doğal beslenme seçeneği sunma açısından çok önemlidir. Ancak bebek emzirilmeye başlandıktan sonra çeşitli sorunlarla karşılaşılabilir. Bunlardan biri de memelerde meydana gelen çatlaklardır. Memelerde çatlak olması durumunda meme derisi kızarır, her emzirmede anneye acı verir.

Böyle bir durumla karşılaştığınızda fazla vakit geçirmeden meme çatlağı tedavi edilmezse memelerde enfeksiyon gelişebilir.  


Memelerde çatlaklar neden oluşur?


meme çatlakları


Hamilelik sırasında meydana gelen hormonal değişiklikler memelerin dolgunlaşmasına, derisinin gerilmesine ve çatlaklara yol açabilir.

Memelerde meydana gelen çatlakların en sık sebeplerinden biri de emzirme sırasında bebeğin memeye tam kenetlenememesidir. Bunun sebebi ise bebeğin yanlış konumda tutulmasıdır. Memelerde hamilelik ve emzirme dönemi dışında da çatlaklar meydana gelebilir. Bol bir tshirt’ün veya sütyenin sürtünmesi veya meme ucunun nemli kalması memelerde çatlaklara yol açabilir. Koşu yapan kadınlarda sürtünmeye bağlı çatlaklara sık rastlanır.

Alerjik reaksiyonlar da memelerde çatlaklara yol açabilir. Kullanılan deterjan, yumuşatıcı, şampuan, sabun veya parfümler meme uçlarında alerjik reaksiyona bağlı çatlamalara sebep olabilir.  

Memelerde çatlak olması durumunda neler yapılabilir?


Doğal yağlar meme ucuna sürülerek çatlakların iyileşmesi sağlanabilir. Lanolin veya sulandırılmış nane yağı gibi yağlar da faydalı olabilir. Ancak bu uygulamaları yapmadan önce mutlaka doktorunuza danışmak gerekir.

Her emzirmeden sonra meme kurulanmalıdır. Bunun için ılık hava üfleyen bir kurutma makinesi kullanılabilir.

Sütyenin içine bir meme tamponu konabilir. Böylece meme ucunun yeterince hava alması sağlanabilir.

Bebeğin emzirme sırasında nasıl tutulması gerektiği iyice öğrenilmelidir. Böylece bebeğin emiş konumu değiştirilerek basıncın farklı yerlere dağılması sağlanır.

Sızlayan meme bir gün emdirilmeyip elle boşaltılabilir.

Emzirme sonunda memede süt kalmayınca bebeğin uzun süre memeyi emmesine izin vermeyin.

Yorumlar