Pankreatit komplikasyonları


Midenin arkasında bulunan pankreas adı verilen organın iltihaplanması pankreatit olarak adlandırılır. Pankreatit akut olabileceği gibi kronik de olabilir. Hafif pankreatit vakaları kısa zamanda kendiliğinden iyileşebilirken, ağır pankreatit vakaları ciddi durumlara sebep olabilir. Pankreatit komplikasyonları aşağıda özetlenmiştir:

pankreatit komplikasyonları

Pankreatit komplikasyonları nelerdir?


Psödokist oluşumu: Akut pankreatitte pankreasta oluşan iltihaplanma sonucu toplanan sıvı ve ölü hücreler pankreas içinde kist benzeri yapılar içinde toplanabilir. Bu kistlere “psödokist” adı veriler. Bazen kistler büyüyerek patlayabilir. Psödokistleri patlaması iç kanama veya enfeksiyonlara yol açabilir.

Enfeksiyon: Akut pankreatit sonucu gelişen pankreas iltihaplanması pankreası bakteri ve enfeksiyonlara karşı hassas hale getirebilir. Pankreas enfeksiyonları ciddi durumlardır ve ameliyat gerektirebilir.

Böbrek yetmezliği: Akut pankreatit böbreklerin de yetmezliğe girmesine yol açabilir. Bu durumda diyaliz yaptırmak gerekebilir.

Solunum problemleri: Akut pankreatit vücutta bazı kimyasal değişikliklere neden olabilir. Bu kimyasal değişiklik akciğerleri etkileyerek vücuttaki oksijen miktarının azalmasına yol açabilir.

Şeker hastalığı: Pankreasta insülin salgılayan hücrelerin pankreas iltihaplanması nedeniyle zarar görmesi şeker hastalığına sebep olabilir. Bu durumda kişinin şekeri düşürülemez ve şekerin kullanımında problemler ortaya çıkar.

Kilo kaybı: Pankreas sindirim enzimlerinin salgılanmasında bir problem meydana gelmesi durumunda besinlerin sindirimi yeterli olmadığı için ishal ve kilo kaybı gibi durumlar meydana gelebilir.

Pankreas kanseri: Uzun yıllar kronik pankreatit nedeniyle meydana gelen iltihaplanma pankreasta kanser gelişimi riskini artırabilir.  

Yorumlar