24 saatlik idrarda magnezyum (Mg) testi

Yirmi dört saatlik idrarda bulunan magnezyum (Mg) miktarını belirlemek için yapılan bir test olan 24 saatlik idrarda Mg testi serumdaki anormal magnezyum seviyesinin nedeninin araştırılmasında, besinlerle alınan magnezyumun yeterli olup olmadığının belirlenmesinde ve böbrek taşlarının oluşumunun araştırılması gibi çeşitli durumlarda istenebilir.



Magnezyum vücutta birçok enzimin çalışmasına yardımcı olan bir iyondur. Ortalama olarak vücutta bulunan magnezyumun %70’i kemiklerde yer alır. Serum magnezyum seviyesi dar bir aralıkta tutulur. Böbrekler magnezyumun serum seviyesinin ayarlanmasına katkıda bulunur. İdrarda magnezyum kaybına sebep olan çeşitli hastalıklar vardır. 


İdrar ile magnezyum atılmasına sebep olan durumlar nelerdir?



Doğumsal hastalıklar,


Hiperaldosteronizm,


Hiperparatiroidizm,


İdrar söktürücü kullanımı,


Çeşitli antibiyotiklerin kullanımı,


Kronik alkol kullanımı,


Bağırsaklardan yağ emiliminin bozukluğu,


Kronik ishal.



24 saatlik idrarda magnezyum testi için gerekli örnek nedir?




Adından da anlaşılacağı gibi 24 saatlik idrarda magnezyum testi için 24 saat boyunca yapılan tüm idrarın toplanarak laboratuvara teslim edilmesi gerekir. Bu testteki en önemli faktör bir gün boyunca yapılan tüm idrarın toplanmasıdır. Aksi halde laboratuvardan verilen sonuç gerçek durumu yansıtmayacaktır.


24 saatlik idrarda magnezyum testinin referans aralığı nedir?



24 saatlik idrarda magnezyum normalde 51-269 miligram (mg)/24 saat arasındadır.



24 saatlik idrarda magnezyum test sonucu nasıl değerlendirilir?



İdrar magnezyum düzeyi serum magnezyum düzeyi ile beraber değerlendirilmelidir. Serum magnezyum düzeyi düşük olduğunda 24 saatlik idrarda magnezyumun 24 mg’ın üzerinde çıkması böbreklerden bir kayıp olduğunu düşündürür. 

Eğer 24 saatlik idrarda daha düşük magnezyum düzeyine rastlanırsa bu durumda besinlerle az magnezyum alındığı veya sindirim sisteminden kayıp olduğu anlaşılır.


İdrarda magnezyum atılımı az ise kalsiyum oksalat ve kalsiyum fosfat birikimi sonucu böbrek taşları oluşabilir.  

Yorumlar