Faktör XII aktivite testi

Kan pıhtılaşma mekanizmasında yer alan protein faktörlerden biri de Faktör XII’dir. Karaciğerde sentezlenen bir pıhtılaşma faktörü olan Faktör XII’nin aktivitesi Faktör XII aktivite testi ile ölçülür. Faktör XII’nin kan dolaşımındaki yarı ömrü 40-50 saattir.

Faktör XII eksikliği aktive parsiyel tromboplastin zamanı'nın uzamasına yol açar. Uzamış aktive parsiyel tromboplastin zamanı'nın sebebinin araştırılmasında Faktör XII aktivite testi yapılır. Ancak Faktör XII eksikliği kanama bozukluğuna sebep olmaz.   

Faktör XII doğumsal eksiklik yanında karaciğer hastalıklarında, nefritik sendromda ve kronik granülositik lösemide de azalabilir.

Faktör XII aktivite testi için gerekli örnek nedir?



Faktör XII aktivite testi için kan pıhtılaşmasını önleyen, içinde sitrat adlı bir madde bulunan mavi kapaklı tüplere koldaki bir toplardamardan kan alınır. Bu kan örneğinden elde edilen plazma Faktör XII aktivite testi için kullanılır.

Faktör 12

Faktör XII aktivite test sonucu nasıl değerlendirilir?


Normal yetişkinlerde Faktör XII aktivitesi %55-180 arasındadır.

Faktör XII aktivitesi doğuştan  homozigot yetersizliklerde genellikle %20 civarındadır.

Faktör XII yetersizliği heterozigot olanlarda Faktör XII aktivitesi %20-50 arasındadır.

Yeni doğanlarda Faktör XII aktivitesi %15-20 arasında düşük olabilir. Faktör XII düzeyleri yetişkin seviyelerine ancak doğumdan 6 ay sonra ulaşabilir.

Yorumlar