Kadmiyum testi

Kadmiyum testi kanda bulunan kadmiyum miktarını belirlemek için yapılır. Kadmiyum "Cd" harfleri ile tanımlanmıştır.

Toksik bir ağır metal olan kadmiyuma maruziyet vücutta özellikle böbreklere zarar verir. Genellikle uzun yıllar boyunca gerçekleşen bu zarar böbreklerden protein kaybına sebep olarak sonunda böbrek yetmezliğine yol açabilir. Kadmiyum buharı solunması ise burun iç yüzeyindeki hücrelere zarar verirken akciğerlerde de sıvı toplanmasına sebep olabilir. Kadmiyuma maruz kalma üreme sistemine de zarar verebilir.

kadmiyum

Kadmiyum vücuda nasıl girer?



Kadmiyum maruziyeti en çok maske takmadan sprey boya kullananlarda görülür. Ayrıca araba tamircilerinde de kadmiyum maruziyeti olabilir. Sigara içenler de sürekli kadmiyuma maruz kalırlar. Sigara içenlerin kanında sigara içmeyenlere göre daha fazla kadmiyum bulunur.


Kadmiyum için gerekli örnek nedir?


Kan kadmiyum testi için genellikle koldan alınan kan örneği gerekir. Kanda bulunan kadmiyumun %95'i kırmızı kan hücreleri olan alyuvarlarda bulunur.

Kan dışında idrarda da kadmiyum testi yapılabilir.


Kadmiyum testi referans aralığı nedir?

Kadmiyum test sonucu normal aralığı 0.0-4.9 nanogram (ng)/mililitre (mL) arasındadır.

Kadmiyum test sonucu nasıl değerlendirilir?

Normal kan kadmiyum seviyesi 5ng/mL’nin altındadır.

Akut yani ani gelişen kadmiyum zehirlenmesinde kan kadmiyum düzeyi 50 ng/mL’nin üzerine çıkabilir.

Kadmiyum maruziyeti tam kan kadmiyum, idrar kadmiyum ve idrar beta2 mikroglobulin test sonuçları birlikte değerlendirilmelidir. 

Kan kadmiyum test sonucunu etkileyen faktörler nelerdir?


İyot ve radyolojik tetkiklerde kullanılan bazı ve halk arasında renkli film olarak adlandırılan kontrast maddeler metal iyonlarının tespitine yönelik testlerde problem yaratır. Bu sebeple eğer kadmiyum testi yapılacaksa iyot alınmadığından ve son 96 saat içinde kontrast madde kullanılmadığından emin olunmalıdır. Eğer kullanıldıysa kadmiyum testi en erken 96 saat sonra yapılmalıdır.

Yorumlar