Kanda mantar kültürü testi

Kanda mantar kültürü testi kanda bulunan mantarların tespiti ve tedavinin izlenmesi amacıyla yapılır. Özellikle sebebi bilinmeyen yüksek ateşi olan ve sepsis belirtisi gösteren hastalarda kanda mantar kültürü testi yaptırılması düşünülebilir. Kan dolaşımında mantar bulunması önemli bir durum olup hayatı tehdit edici olabilir.  Bu sebeple kanda mantar kültürü testi yaptırılarak kan dolaşımında mantar enfeksiyonuna yol açan mantar türü belirlenerek o mantara yönelik tedavi yapılır.

kan kültürü kan alma şişesi


Kan dolaşımında mantar bulunmasına sebep olan durumlar nelerdir?


Bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar,

Damar içi kateter bulunan hastalar

Yanıklar,

İleri yaşta hastalar.

Kanda mantar kültürü testi için gerekli örnek nedir?


Kanda mantar kültürü testi için kan örneği gereklidir. Özel kaplara alınan bu örnek laboratuvarda çeşitli işlemlerden geçirilerek mantar kültürü yapılır.

Kanda mantar kültür sonucu nasıl değerlendirilir?


Kanda mantar kültür sonucu negatif olmalıdır. Bu sonuç kişinin kan dolaşımında herhangi bir mantar bulunmadığını gösterir.

Kanda mantar kültür testi pozitif çıkarsa kişinin kan dolaşımında bir mantar bulunduğu anlaşılır. Bu sebeple mantar kültüründe mantar tespit edilir edilmez sonuç bildirilir. Bundan sonra hastanın klinik durumu ve kanda mantar kültürü test sonucu bir arada doktor tarafından değerlendirilerek gerekli tedavi uygulanır.

Yorumlar