Pankreatit tedavisi

En sık alkolizm, safra taşları, karın bölgesinde yapılan ameliyatlar veya travmalar gibi sebepler nedeniyle ortaya çıkan pankreatit, pankreasın iltihabi bir hastalığıdır. Akut veya kronik olabilen  pankreatit vakaları kendiliğinden iyileşebileceği gibi tedavi de gerektirebilir.

Pankreatit nasıl tedavi edilir?


Amilaz, lipaz gibi kan tahlilleri, dışkıdaki yağ seviyesinin belirlenmesi ve radyolojik tetkikler ile teşhis edilen pankreatitin tedavisinde aşağıdaki uygulamalar yapılır:

Aç kalma: Pankreasın kendine gelebilmesi için birkaç gün aç kalmanız gerekir. Pankreastaki iltihaplanma kontrol altına alındıktan sonra başlangıçta sıvı gıdalar ile yavaş yavaş beslenmeye başlanabilir. Daha sonra normal diyete dönülebilir.

Ağrı kesici kullanma: Pankreas iltihaplanması sırasında şiddetli ağrı hissedilebilir. Doktorunuz gerekli ağrı kesicileri vererek ağrınızı azalmasını sağlar.

Serum takılması: Ağızdan beslenme azalacağı için vücudun enerji ve sıvı ihtiyacı genellikle koldan takılan bir serum vasıtasıyla giderilir.


pankreatit tedavi

Safra kanallarındaki tıkanıklığın giderilmesi: Pankreas iltihaplanması safra kanallarındaki bir daralma veya tıkanıklık sebebiyle olduysa kanalların açılması veya genişletilmesi için ERCP adı verilen bir uygulama yapılabilir. ERCP ucunda bir kamera bulunan ince uzun elastik bir tüptür. Ağızdan sokulan bu tüp kanallarda bir tıkanıklık olup olmadığını gösterir.

Safra kesesi ameliyatı: Pankreas iltihaplanması safra kesesindeki bir taş nedeniyle olduysa safra kesesinin alınmasına karar verilebilir. Eğer bir engel yoksa safra kesesi ameliyatları artık endoskopik olarak yapılmakta ve kısa sürede hastaneden çıkılmaktadır.

Pankreas ameliyatı: Bazı durumlarda pankreasta biriken sıvıyı boşaltmak veya hastalıklı dokuyu çıkarmak için ameliyat gerekebilir.

Alkolizm tedavisi: Pankreas iltihaplanmasının sebebi alkolizm ise alkolü bırakma terapileri önerilebilir çünkü alkol alımının devam etmesi durumu kötüleştirebilir.

Ayrıca çeşitli hayat tarzı değişiklikleri de pankreatit tedavisine katkı sağlayabilmektedir. Alkolün yanında sigaranın da bırakılması, yağ oranı düşük diyetle beslenme, daha fazla sıvı tüketimi yarar sağlayabilir.

Yorumlar