Diş ipi kullanımı

Diş ipi diş aralarının temizlenmesi için kullanılan bir ağız ve diş sağlığı gerecidir.

Diş ipi kullanımı

Diş fırçalama yanında diş ipi ve/veya ara yüz fırçası kullanımının dişler arası plak oluşumunu azalttığı ve dişeti rahatsızlıklarının oluşumunu engellediği yapılan bilimsel çalışmalarda bildirilmektedir.

Ayrıca diş ipi dişlerin ara yüzlerinde meydana gelebilecek çürüklerin önlenmesinde de diş aralarının temizlenmesi büyük önem taşır.


Diş ipinin günde 1 kez uygulanması bir çok problemin önüne geçmektedir ve 12 yaşından sonra diş fırçalanması gibi, diş ipi rutin olarak uygulanmalıdır.

Diş ipleri yaklaşık 45cm kadar kesilerek parmaklara sarılır ve iki diş arasından diş etine doğru girilerek kullanılır. Parmaklar arasında 10 cm kadar diş ipi bulunmalıdır.

Diş ipi kullanımındaki amaç iki dişin birbirine bakan yüzünü temizlemek olduğundan, buna uygun ileri geri hareketlerle diş üzeri artıklardan ve birikintilerden temizlenir. Diş ipinin doğru kullanımı hakkında diş hekiminden bilgi alınmalıdır.


Diş araları temizlenirken fazla kuvvet uygulanırsa diş etleri zedelenebilir bu sebeple ara yüzler diş ipi ile nazik hareketlerle temizlenmelidir.

Diş ipi sırayla tüm diş aralarına uygulanmalı ve en sondaki dişlerin arkasını da diş ipi ile temizlemeyi unutulmamalıdır.

Diş ipi kullanımı sırasında diş etleri kanayabilir. Diş etlerinde problem varsa bu durum kaçınılmazdır. Diş temizliği gerek fırçalama gerekse diş ipi ile uygun olarak yapıldıkça diş eti kanama problemi de ortadan kalkacaktır. Uzun süren diş eti kanamaları için diş hekimine başvurulmalıdır.  

Yorumlar