Jinekomasti: erkeklerde meme büyüklüğü

Erkek memelerinin normalden büyük olmasına jinekomasti adı verilir. Gençlerde ve yaşlılarda görülen jinekomasti erekten erkeğe değişik boyutlarda olabilir.

Jinekomasti tek memede olabileceği gibi iki memede birden de olabilir. Bazen memelerde aşırı hassasiyet ve ağrıda olabilir. Jinekomasti sebebine göre yapılacak tedavi ile durum düzeltilebilir.

meme büyüklüğü

Jinekomasti sebepleri nelerdir?


Erkeklerde meme büyüklüğü anlamına gelen jinekomastinin çeşitli sebepleri aşağıda sıralanmıştır:

Hormon dengesizlikleri: Erkeklerde testosteron ve östrojen arasındaki dengesizlik sebebiyle jinekomasti görülebilir. Erkeklerde seks hormonlarından testosteron daha fazla bulunsa da bir miktar östrojen de üretilir. Ancak testosteron ve östrojen bir denge halindedir. Östrojen memelerde büyümeye sebep olan bir hormondur. Erkeklerde östrojen miktarının olması gereken seviyeden daha fazla olması memelerin büyümesine, yani jinekomastiye yol açar.

Obezite: Erkeklerde memelerin büyümesine sebep olan başka bir etken de obezitedir. Aşırı kilolu erkeklerde östrojen üretimi artabilir. Bu durumda memelerde büyüme meydana gelir. Aşırı kilolu olanlarda ayrıca aşırı yağ dokusu da bulunur ve bu yağ memeleri de büyütür.

Anneden bebeğe östrojen geçişi: Yeni doğan erkek çocuklarda anneden geçen östrojen hormonu sebebiyle jinekomasti olabilir. Bu durum geçici olup doğumdan sonraki birkaç hafta içinde memeler normale dönecektir.

Ergenlik: Bu dönemde erkek çocuklarda hormon seviyeleri değişkenlik gösterir. Testosteron seviyesi düşerse östrojen memelerin büyümesine yol açabilir. Ergenlik dönemi geride kaldıkça memeler normale döner ve jinekomasti ortadan kalkar.

Yaşlılık: Erkekler yaşlandıkça daha az testosteron üretmeye başlar ve erkeklik hormonu testosteronun seviyesi azalmaya başlar. Eğer vücutlarındaki yağ miktarı da artarsa yaşlılarda daha fazla östrojen üretimi olur. Bu durumda da jinekomasti görülebilir.

Diğer jinekomasti sebepleri şunlardır:


Kleinfelter sendromu,

Aşırı alkol tüketimi,

Anabolik steroid kullanımı,

Bazı ülser veya kalp ilaçları,

Böbrek yetmezliği,

Karaciğer hastalıkları.    

Yorumlar