Osteoartrit tedavisi

Eklem iltihaplanmasının en sık karşılaşılan şekli "osteoartrit" adını alır. Kemiklerin ucundaki kıkırdağın zarar görmesi sonucu ortaya çıkan osteoartrit dünya üzerinde oldukça yaygındır. Osteoartrit vücuttaki tüm eklemleri etkilese de en sık parmak, diz kalça ve omurga eklemleri etkilenir.

Osteoartrit hastalığında hastalığın ortadan kaldırılması mümkün olmasa da yapılacak tedavi hastaların şikayetini azaltarak hastalığın ilerlemesini bir miktar azaltabilir.

Osteoartrit tedavi

Osteoartrit tedavisi nasıl yapılır?


Eklemlerde osteoartrit nedeniyle hasara uğrayan kıkırdağın harabiyetini durduran bir tedavi yoktur. Yukarıda da belirttiğimiz gibi ancak ağrı, hassasiyet gibi şikayetler bir miktar giderilebilir.

Osteoartrit fizik tedavi

Fizik tedavi: Eklem fonksiyonlarının güçlendirilebilmesi için fizik tedavi yapılarak eklemin esnekliği sağlanır ve eklem çevresi kaslar güçlendirilir. Sıcak ve soğuk uygulamalarla da ağrı giderilmeye çalışılır. Parmak atelleri veya diz bantları eklemlerdeki baskıyı azaltarak destekleyici olarak tedaviye katkıda bulunurlar.

İlaç tedavisi: Artrit bulguları ortaya çıktığında çeşitli ağrı kesici ilaçlar kullanılabileceği gibi ağrıyan yere jel ve krem benzeri uygulamalar da yapılabilir. Ağrılar dayanılmaz hale geldiğinde ise doktorunuz tarafından eklem içine kortizon enjeksiyonu yapılabilir.

Osteoartrit ilaç tedavisi

Kondroitin ve glukozamin gibi preparatlar çok fazla reklamı yapılsa ve önerilse de faydaları bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. Vitaminlerin ise artrit için bir faydaları yoktur.

Vücut ağırlığının azaltılması: Birkaç kilo vermek bile osteoartrit bulgularını geriletebilir. Kilo vermekle vücut yükü azaldığından, hasarlı kemik uçlarına olan baskı da azalır. Böylece kişinin ağrısı hafiflediği gibi uzun dönemde eklemlerin daha fazla hasarlanması da engellenir. Artrit hastaları, ağrılarını artıracağını düşündüğü için egzersizden kaçınırlar. Ancak çok ağır olmayan, yüzme, yürüyüş, bisiklete binme gibi egzersizler eklem çevresi kasları kuvvetlendireceği için önerilir. Sizin için hangi egzersizin uygun olduğunu fizyoterapistinize danışabilirsiniz.

Ameliyat: İlaç veya fizik tedavi ile düzelmeyen ve sizi günlük aktivitelerden uzaklaştıracak derecede artan şikayetleriniz varsa cerrahi sizin için bir seçenek olabilir. Doktorunuzun görüşü doğrultusunda yapılacak olan cerrahi operasyon ile hasarlı eklemin yerine bir protez takılabilir. Bu amaçla en sık değiştirilen eklemler kalça ve diz eklemleridir.

Yorumlar