Tetanoz nedir?

Tetanoz tüm dünyada görülebilen ve öldürücü olabilen bir hastalıktır. Tetanoza sebep olan mikroplar deri üzerindeki bir kesik veya bir yaradan vücuda girebilir.

Tetanoz sinir sistemini etkileyerek vücuttaki kasların kasılmasına sebep olur. Tetanoz tedavi edilmediğinde hayatı tehdit edici bir hastalık olduğundan tıbbi açıdan acil bir hastalık olarak nitelendirilir. Tetanoz aşısı hayat kurtarıcı olsa da, koruyuculuğu belirli bir süredir ve 10 yılda bir tetanoz aşısının yenilenmesi gerekir.

tetanoz

Tetanoza hangi mikrop sebep olur?


Tetanoz hastalığına sebep olan mikrop Clostridyum tetani adı verilen bir bakteridir.

Tetanoz mikrobu nerelerde bulunur?

Tetanoz mikrobu toprakta ve gübrede bulunur.

Tetanoz mikrobu nasıl bulaşır?

Deri üzerinde bulunan kesik, yara veya yanık bulunan alanlar tetanoz mikrobunun vücuda girebileceği bölgelerdir.



Tetanoz insandan insana bulaşır mı?


Tetanoz olan bir kişiden hastalık bulaşmaz.


Tetanozun kuluçka süresi ne kadardır?

Tetanoz mikrobu vücuda girdikten sonra hastalığın ortaya çıkışına kadar geçen süre ortalama 10 gündür ancak bu süre genellikle 3 ile 21 gün arasında değişebilir. Yaralara bulaşma ne kadar fazla olursa hem kuluçka süresi hem de hastalığın şiddeti o kadar kısa olur.

Tetanoz mikrobu vücuda girdikten sonra ne olur?

Deri üzerindeki bir yara veya kesikten vücuda giren tetanoz mikrobu sinir sistemine yerleşir. Burada tetanospazmin adı verilen bir toksin salgılar. Salgılanan bu madde omurilikten kaslara giden sinir iletilerini bloke ederek şiddetli kas kasılmalarına yol açar.

Yorumlar