Zayıflık hangi problemlere neden olur ?

Fazla kilosu olan kişiler için birçok sağlık riskinden söz edilir ancak vücut ağırlığı düşük olan kişiler için de sağlık açısından bir takım riskler bulunur.

Zayıf kişiler vücutları için gerekli birçok besini alamayan kişilerdir. Vücut ağırlığı düşük olan kişilerde genellikle vitamin ve mineral gibi vücut metabolizması için gerekli olan  maddeler alınamadığında çeşitli rahatsızlıklar meydana gelir.

Vücut ağırlığının düşük olup olmadığı nasıl anlaşılır?


Vücut kitle indeksi (VKİ) 18.5'in altında olanlar vücut ağırlığı düşük olan kişilerdir. VKİ'nin nasıl hesaplandığını buradaki yazımızdan öğrenebilirsiniz. 

kilo alamama

Vücut ağırlığı düşük olan kişilerde görülen sağlık problemleri nelerdir?


Büyüme ve gelişme geriliği: Çocuklar ve gençler büyüme ve gelişme çağında olduğu için sağlıklı bir beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Beyin gelişimi için de sağlıklı bir beslenme gereklidir. Gerekli besinlerin alınamaması özellikle çocukların ve gençlerin büyüme ve gelişmelerini sekteye uğratır.

Kemik zayıflığı: Kemiklerin gelişimi için gerekli olan D vitamini ve kalsiyum gibi minerallerin alınmasındaki eksiklik çocuklarda ve yetişkinlerde kemik hastalıklarına yol açar. Eksik beslenme sebebiyle kemik erimesi düşük kilolu olan kişilerde daha fazla karşımıza çıkar. 

Bağışıklık sisteminde zayıflık: Hastalıklarla savaş için sağlam bir bağışıklık sistemine ihtiyaç vardır. Yetersiz besin alımı, bağışıklık sistemini de zayıflatacak ve hastalıklarla savaşta güçsüz bırakacaktır.


Kansızlık: Kırmızı kan hücrelerinin yeterli sayıda üretilebilmesi için demir, folik asit ve B12 vitaminine ihtiyaç vardır. Bu vitaminlerin alınmasında eksiklik olması, kan hücrelerinin az sayıda üretilmesine yol açarak kansızlığa neden olur.

Kısırlık: Düşük kilolu kadınlarda adet düzensizlikleri görülebilir. Adet düzensizlikleri yumurtlama olmamasının bir göstergesi olabilir. Bu durumda kadınlarda kısırlık görülebilir. Bu sebeple kadınların sağlıklı beslenmeye özen göstermeleri gerekir. 

Saç dökülmesi: Yetersiz beslenenlerde saçlar da zayıf ve ince olur, kendiliğinden dökülür.

Yorumlar