Akrabaları kanser olanlarda kanser olma riski

Kanser günümüzde sık karşılaşılan bir hastalık olmaya başlamıştır. Bazı kanser tipleri ailesel geçiş gösterebilir ve yakın akrabalarında kanser olan kişinin kanser olma riski yükselir.

Örneğin yakınlarında meme kanseri, bağırsak kanseri, yumurtalık kanseri bulunanlarda risk daha fazladır. Ancak akrabalarında kanser olanlar mutlaka kanser olacak diye bir kural da yoktur. Ailesinde kanser olan birçok kişi de kanser olmamaktadır.

kanser riski akrabalık

Ailesel geçiş gösteren kanserlerin görülme sıklığı nedir?



Aslında ailesel geçiş gösteren kanserlerin oranı diğer etkenlere göre daha düşüktür. Her 100 kanser vakasından sadece 2 veya 3’ünün ailesel geçiş gösterdiği tahmin edilmektedir. Sigara, obezite, sağlıksız beslenme ve fiziksel aktivite azlığı gibi nedenlerin riski ailesel geçişe göre daha yüksektir.


Ailede kansere yatkınlık nasıl anlaşılır?


Ailede aynı tarafta, yani anne tarafında veya baba tarafında, aynı kanser tipinden veya birbiri ile ilişkili kanser tipinden bulunması,

Ailede genç yaşta kanserler görülmesi,

Aynı kişide birden fazla kanser tipi görülmesi.

Ailesinde kanser görülen kişiler ne yapmalıdır?


Ailesinde meme, yumurtalık, bağırsak veya rahim kanseri gibi kanser görülen kişiler doktora başvurarak bilgi vermelidir. Kanser gelişme riski olan kişiler doktor tarafından bir genetik danışmana yönlendirilir. Böylece kişide kanser gelişme riski olup olmadığı araştırılabilir.  

Yorumlar