Havlu veya giysilerden mikrop bulaşır mı?

Giysi veya havlularda mikrop bulunabilir ve bunlar kullanıcısına bulaşabilir. Mikroplar o giysi veya havluyu kullanan kişilerden birbirine geçer. Deri yüzeyi sağlam, herhangi bir yara bere bulunmayan kişilere giysilerden veya havludan mikrop geçişi olmayabilir ancak mikrop barındıran giysi veya havlular ellendiğinde ellere bulaşan mikroplar genellikle ağız yoluyla vücudumuza girebilir.

Bu sebeple el temizliği ve ellerin ağza veya gözlere sürülmemesi büyük önem taşır.


Giysi ve havluların mikrop saçması nasıl önlenir?


Normalde çamaşırların yıkanması mikrop saçma riskini azaltır. Bazı durumlarda çamaşır yıkarken daha yüksek ısıların veya daha güçlü dezenfektan maddelerin kullanılması giysileri mikroplardan temizleyerek mikrop bulaştırma riskini oldukça azaltır.

Evde bulaşıcı hastalığı olan bir kişi varsa giysilerin yıkanmasına daha fazla özen gösterilmelidir. Ayrıca aşağıda belirtilen giysiler mikrop saçmalarını engellemek için en az 60 derece sıcaklıkta ve güçlü dezenfektan maddelerle yıkanmalıdır.

Yaralı veya enfeksiyon bulunan cilt üzerine giyilmiş giysiler,

Ortaklaşa kullanılan havlular,

Sağlık hizmetlerinde çalışan kişilerin önlükleri,

Kusmuk veya dışkı bulaşmış giysiler,

Yakın temas içeren spor kıyafetleri,

Yiyecek hazırlanmasında kullanılan giyecekler.

Çamaşırlara kusmuk veya dışkı bulaştıysa bunları direk yıkamaya atmak yerine önce giysi üzerindeki maddeler temizlenmeli sonra çamaşır makinesine atılmalıdır. Bu tip aşırı kirlenmiş ve mikrop bulaşmış giysiler günlük kullanılan diğer giysilerden ayrı yıkanmalıdır.

Bu tip aşırı kirlenmiş giysilerle uğraşırken korunmak için eldiven kullanmaya özen gösterilmelidir.

Yorumlar