Kol veya bilek kırıkları

Kol veya bilek kırıkları genellikle bir kaza sonucu meydana gelir. Düşme veya trafik kazaları nedeniyle meydana gelen kol veya bilek kırıkları acil tedavi gerektiren bir durumdur. Bu sebeple en kısa zamanda bir acil servise başvurulmalıdır. İyileşmesi iki ayı bulabilen kırıklar iyileştikten sonra fizik tedavi yapılması da gerekebilir.


Kol veya bilek kırığı belirtileri nelerdir?


Şiddetli ağrı ve hassasiyet,

Kırılan kol veya bilekte şişme,

Kırılan kol veya bileği hareket ettirmede zorluk,

Kırılan kol veya bilekte şekil değişikliği,

Kırılan kol veya bilek kırılırken duyulan kırılma sesi,

Kırılan kol veya bilek çevresinde uyuşukluk,

Kırılan kol veya bilek bölgesinde açık yara, yaradan kemik parçasının görünmesi.


Kırılan kol veya bilek kırıkları nasıl tedavi edilir?


Kırılan kol veya bilekte kırık olup olmadığını belirlemek için bir röntgen çekilebilir. Böylece kol veya bilekteki kırığın ne kadar şiddetli olduğu da belirlenebilir.

Kırılan kol veya bilekte açık yara varsa yara temizlenir, dikiş atmak gerekiyorsa deri de dikilir. 

Kırılan kol veya bilek doktorun muayenesi sonrası atel veya alçı yapılarak düzeltilebilir. Bazen kırığın şiddetine göre ameliyat da gerekebilir. Ameliyatta çivi, tel veya plak takılabilir.

İşlemler sonrası kırılan kol veya bilek için gerekiyorsa antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar yazılır ve aşısı olmayan kişilere tetanoz aşısı yapılabilir.

Kırılan kol veya bilek için neler yapılabilir?



Kırılan kol veya bilek doktora veya bir sağlık kuruluşuna gidene kadar üçgen bir askı ile sabitleştirilebilir. Bunun için geniş bir bez parçasının iki ucu ensenin arkasından bağlanarak kol yavaşça içine yatırılır.  

Kırılan kol veya bileğe soğuk uygulama yapılarak şişme ve ağrıması azaltılabilir. Buzun direk olarak cilde temas ettirilmemesi unutulmamalıdır.

kol bilek kırık röntgen

Kırılan kol veya bilek ne kadar sürede iyileşir?


Kırığın şiddetine göre iyileşmenin süresi değişiklik gösterir. Bu süre 1-2 ay arasında olabilir. Eğer alçı yapıldıysa alçının ıslatılmamasına dikkat edilmeli, alçı kurcalanmamalıdır. Kırılan kol mümkün olduğu kadar dinlendirilmelidir.

kol bilek kırık alçı


Kırılan kol veya bilekten alçı çıkarıldıktan sonra neler yapılır?


Alçı çıkarıldıktan sonra uzun süre hareketsiz kalan kol veya bilek için fizik tedavi yapılması gerekebilir.

Kol ve bileğin alçı içinde kaldığı süreyle bağlantılı olarak fizik tedavinin süresi de uzayabilir.

Kol veya bileğin eski gücüne kavuşması için fizik tedavi tarafından gösterilen hareketlerin doğru ve önerilen sayılarda yapılmasına dikkat edilmelidir. Aksi halde süreç uzayacak ve eski güce kavuşmak zorlaşacaktır.

Yorumlar