Kusmukta kan

Kusmukta kan görülmesi ciddi bir sağlık probleminin göstergesi olabilir. Kusmukta farklı miktar ve renklerde kan görülebilir. Kusmukta kan, parlak kırmızı renkte ve fazla miktarda olabileceği gibi, yiyeceklerle karışık veya kahve telvesi şeklinde de olabilir.

Kusmukta kan görülmesi durumunda vakit kaybetmeden en yakın acil servise müracaat edilmelidir. Mümkünse kusmuk örneğinden bir miktar uygun bir kaba alınarak doktora göstermek üzere yanınızda götürülmelidir.

kusmukta kan


Kusmukta kan olmasının sebepleri nelerdir?


Eğer kan kustuysanız yemek borusu, mide veya ince bağırsağın ilk bölümünde kanama var demektir.  Kusmukta kan görülmesi ciddi bir sağlık problemidir ve acilen müdahale edilmesi gerekebilir. Aşağıdaki durumlarda kusmukta kan görülebilir:

Mide ülseri kusmukta kan görülmesinin başlıca sebeplerindendir. Kan kusma ile birlikte karında yanma ve ağrı gibi belirtiler de varsa sebep büyük olasılıkla mide ülseridir.

Şiddetli gastrit de kusmukta kan görülmesinin sebeplerinden olup mide ülserinde olduğu gibi belirtiler verir.

Yemek borusu varisleri yemek borusu duvarında bulunan genişlemiş damarlardır. Yemek borusu kanamalarında genellikle ağrı hissedilmez.

Şiddetli reflü hastalığında mide asidi yemek borusuna zarar vererek kanamaya yol açabilir.

Yemek borusunda yırtılma olması durumunda kanama olabilir.

Şiddetli bir burun kanamasından sonra kanın bir kısmı yutulduğu için kusmukta kan görülebilir.

Yemek borusu ve mide kanserleri de kanamaya sebep olabilirler.

Yorumlar