Meme absesi

Bir enfeksiyona bağlı olarak memede abse oluşabilir. Meme abseleri ağrılı olup, genellikle emziren kadınlarda görülür. Çeşitli sebepleri olan meme abseleri memede kızarıklık, ısı artışı ve ağrıya sebep olur. Memede abse olması durumunda bir şişlik de meydana gelir. Meme absesinin teşhis ve tedavisi için doktora başvurmak gerekir.

Meme absesi sebepleri nelerdir?


Meme absesi meme enfeksiyonu olması durumunda meydana gelebilir. Meme enfeksiyonuna ‘mastit’ adı verilir.

memede absesi

Mastit genellikle bebeğini emziren kadınlarda görülse de emzirmeyen kadınlarda da meme enfeksiyonu olabilir. Meme enfeksiyonu mastit en kısa zamanda etkili bir şekilde tedavi edilebilirse meme absesi oluşma riski azalır. Ancak tedavi edilmeyen meme enfeksiyonları meme absesine sebep olabilir.

Meme absesi teşhisinde hangi yöntem kullanılır?


Meme absesi nedeniyle doktora başvuran kişi doktor tarafından muayene edilir ve meme absesi teşhisi için ultrason yapılabilir.

Meme absesi nasıl tedavi edilir?


Meme enfeksiyonuna bağlı meme absesi için doktor bir antibiyotik reçete eder. Antibiyotik kullanılmaya başlandıktan sonra genellikle 2 gün içinde şikayetler azalmaya başlar.

Şikayetler azalmazsa meme absesinin tedavisi için bazen absenin boşaltılması gerekebilir. Meme absesinin boşaltılması deri üzerinde küçük bir kesik ve/veya bir iğne yardımıyla yapılır. Bu işlemden önce işlem yapılacak bölge uyuşturularak acı duyulması önlenir. İşlemden sonra hastanede kalmaya gerek yoktur ve kişi taburcu edilir.

Meme absesi genellikle birkaç hafta içinde tamamen iyileşir.   

Yorumlar