Mesane taşları

Böbrek ve idrar yollarında olduğu gibi mesanede de taş olabilir. Mesane ya da idrar torbası taşları idrar kesesinin içinde bulunan ve genellikle idrar kesesinin tam olarak boşaltılmaması sebebiyle oluşan taşlardır. İdrar yollarından çıkacak kadar ufak mesane taşları idrar yapılırken kolayca atılabildiklerinden bir belirti ya da şikayete sebep olmazlar.

Ancak büyük mesane taşları mesane duvarlarını tahriş edebilir ve idrarın çıkışını bloke edebilir. Bu durumda mesane taşı nedeniyle idrar yapmada zorlanma meydana gelir. Mesane taşları sistoskopi adı verilen bir işlem ile görülebilir ve mesane taşının büyüklüğüne göre gerekli tedavi yapılır. 


Mesane taşları hangi yaşlarda görülür?


Mesane taşları genellikle erkeklerde ve 50 yaşından sonra görülür. Bu dönem prostatın da büyümeye başladığı ve dolayısıyla mesanenin tam olarak boşaltılamamaya başladığı yaşlardır.

mesanede taş

Mesane taşı belirtileri nelerdir?



Aşağıda yazılanlar tipik mesane taşı belirtileridir:

Karın alt bölgesinde ağrı,

İdrar yaparken zorlanma,

İdrar yaparken ağrı,

Sık idrara çıkma,

Geceleri sık idrara çıkma,

Bulanık idrar,

Koyu renkli idrar,

İdrarda kan.


Mesane taşı sebepleri nelerdir?


Mesane taşlarının en belirgin sebebi idrar kesesinin tam olarak boşaltılamamasıdır. Bunun en sık sebebi de erkeklerde prostat büyümesidir. İdrar kesesi tam olarak boşaltılamadığında idrar mesane içinde birikir ve idrar içinde bulunan kristaller mesane içinde çökelerek kum ya da taş oluşumuna yol açar. Böylece mesane taşları oluşur.


Mesane taşı nasıl tedavi edilir?


Mesane taşları sistoskopi adı verilen işlem yardımıyla görülür ve çeşitli tekniklerle alınır. Bazen mesane içinde küçük parçalara ayrılır veya olduğu gibi çıkartılır.

Mesane taşına sebep olan neden ortadan kaldırılarak mesane taşının tekrar oluşması önlenmelidir.


Mesane taşları nasıl önlenebilir?


Günde 2-3 litre su içilmelidir.

Mesane belirli aralıklarla boşaltılmalı, idrarın uzun süre mesanede beklemesi önlenmelidir.

İşeme bittikten 10-20 saniye sonra tekrar idrar yapmaya çalışmalıdır. Böylece mesanede kalan idrarın tamamı boşaltılabilir.

Kabız kalınmamaya da dikkat edilmelidir.

Yorumlar