Rahim ağzı (serviks) kanseri

Rahim ağzı kanseri genellikle 30-45 yaş arası olan kadınları etkileyen bir kanser türüdür. Serviks kanseri adı da verilen rahim ağzı kanseri sıklıkla herhangi bir belirti vermez. Belirti veren rahim ağzı kanserlerinde vajinal kanama en sık görülen belirtilerdendir. Smear testi adı verilen bir test ile belirli aralıklarla kontrol yaptırmak rahim ağzı kanserinden korunmak açısından büyük önem taşır (Bkz: Smear testi).

Rahim ağzı kanseri belirtileri nelerdir?


Rahim ağzı kanserinde erken dönemde bir belirti görülmeyebilir. En sık görülen belirti anormal vajinal kanamalardır.

Rahim ağzı kanserinde görülen bu kanamalar cinsel ilişki sırasında veya sonrasında olabilir. Adet gören kadınlarda iki adet arasında veya menopoza girmiş kadınlarda da anormal kanama olabilir.

Anormal kanamalar mutlaka rahim ağzı kanseri belirtisi olmayabilir, başka bir sebebe bağlı da kanama görülebilir. Ancak anormal kanama olan kişilerin mutlaka aile hekimine veya bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurması önerilir.

rahim kanseri

Rahim ağzı kanseri sebepleri nelerdir?


Rahim ağzı kanserlerinin çoğunun sebebi HPV adı verilen Human Papilloma Virüsü’dür. Bu virüs cinsel ilişki ile bulaşabilen bir virüs olup çeşitli tipleri vardır. Çoğu zararsız olan bu virüslerin bazıları rahim ağzındaki hücrelerde değişikliğe ve kanser gelişimine sebep olur. Rahim ağzı kanserlerinin çoğundan sorumlu olan virüs çeşidi HPV 16 ve 18’dir. Ancak bu virüs bulunsa da rahim ağzı kanseri olmayan pek çok kadın da vardır. Bkz: HPV (Human papilloma virüsü).


HPV enfeksiyonundan nasıl korunulur?


Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanılması bir miktar koruyucu olabilir ancak virüs cinsel bölgede deri yoluyla da geçiş gösterebilmektedir.

HPV aşısı genç kızlara 2008 yılından beri uygulanması önerilen bir aşıdır ve HPV enfeksiyonundan koruyucudur.

Rahim ağzı kanseri taraması nasıl yapılır?


Rahim ağzı kanserinden korunmanın en iyi yolu 25-64 yaş arası kadınların Smear testi yaptırmasıdır. Bu tarama 25-49 yaş arası kadınlarda her 3 yılda bir, 50-64 yaşları arasındaki kadınlara her 5 yılda bir önerilir.

Tarama sırasında rahim ağzındaki hücrelerden örnek alınarak mikroskop altında incelenir. Bu inceleme sırasında anormal bir hücre olup olmadığı araştırılır.


Rahim ağzı kanseri tedavisi nasıl yapılır?


Erken dönemde tespit edilen rahim ağzı kanserleri cerrahi operasyonla tedavi edilebilir. Ameliyat sırasında rahmin tamamının çıkarılması da gerekebilir.

Erken dönem rahim ağzı kanserlerinde bazen radyoterapi de kullanılabilir. Radyoterapi cerrahi ve/veya kemoterapi ile birlikte de kullanılabilir.

İlerlemiş rahim ağzı kanseri vakalarında kemoterapi ve radyoterapi yapılabilir.

Yapılan tedaviler erken menopoz veya kısırlık gibi yan etkilere yol açabilir.

Yorumlar