Rahim kanseri

Rahim kanseri kadınların üreme sisteminde sık görülen bir kanser türüdür.
Genellikle menopoza giren kadınlarda görülen bir kanser türü olan rahim kanserinde en sık görülen belirti vajinal kanamadır. Menopoz sırasında vajinal kanama olması kadınlarda anormal bir durumdur. Menopoz öncesi ise her ay görülen vajinal kanamalar normal olsa da beklenmedik kanamalar mutlaka araştırılmalıdır.

rahim kanseri

Rahim kanseri türleri nelerdir?


Rahim kanserlerinin en sık türü rahim içini döşeyen ve endometrium adı verilen tabakayı oluşturan hücrelerden gelişen kanser türüdür. Bu sebeple rahim kanserine “endometrium kanseri” de denir.

Nadir olarak rahim duvarının kas tabakasından da rahim kanseri gelişebilir. Bu tip rahim kanserlerine sarkom adı verilir. 

Rahim kanseri sebepleri nelerdir?


Rahim kanserinin gerçek sebebi bilinmemektedir. Ancak aşağıda yazılan bazı durumlar rahim kanseri gelişme riski artırabilir:

Risk faktörlerinden biri yüksek östrojen düzeyidir. Östrojen düzeyinin yükselmesine sebep olan bir takım faktörler olabilir. Örneğin obezite kadında östrojen düzeyi artışına yol açabilen faktörlerdendir.

Meme kanseri hastalarında kullanılan tamoksifen adlı ilacın da uzun süre kullanılması rahim kanserine yol açabilir.


Rahim kanseri tedavisi nasıl yapılır?


Rahim kanseri tedavisinde cerrahi operasyonla rahimin alınması en sık kullanılan yöntemlerdendir. Histerektomi adı verilen bu operasyon sonrası rahim alındığı için kadının tekrar hamile kalma şansı ortadan kalkar.

Cerrahi operasyona ek olarak radyoterapi ve kemoterapi de kullanılabilir.

Menopoza girmemiş olan kadınlarda rahim kanseri tedavisinde hormon tedavisi de kullanılan yöntemler arasındadır.

Yorumlar