Testis kanseri

Testis kanseri sıklıkla 15-49 yaşları arasındaki erkekleri etkileyen ve diğer kanserlere göre daha nadir görülen bir kanser tipidir. Testis kanseri diğer kanser türlerinin aksine genellikle gençleri etkiler.

Erkek üreme sisteminin bir parçası olan testisler testosteron hormonu ve sperm üreterek erkelerin cinsel gelişiminde ve üremede önemli bir rol oynar.

Testis kanseri sebepleri nelerdir?


Testis kanserinin esas sebebi veya sebepleri bilinmemektedir. Aşağıda testis kanseri riskini artıran durumlar belirtilmiştir:

testis kanseri

İnmemiş testis: Testis kanseri için en önemli risk faktörlerinden biridir. Erkek çocukların %3-5’i testisleri karın içinde doğar. Bu çocuklarda ilk 1 yıl içinde testisler normal yerine iner. Fakat bazı çocuklarda testisler normal yerine inmez. İnmemiş testis bulunan kişilerin testis kanseri olma riski diğerlerine göre 3 kat fazladır.

Aile öyküsü: Ailesinde testis kanseri veya inmemiş testis bulunan kişilerde testis kanseri riski daha yüksektir. Örneğin babası testis kanseri olan bir kişinin testis kanseri olma riski 4 kat, kardeşi testis kanseri olan bir kişinin testis kanseri olma riski 8 kat fazladır.

Testis kanseri öyküsü: Bir kişide bir testisinde kanser olan bir kişinin diğer testisinde de kanser gelişme riski 4-12 kat fazladır. Bu sebeple bir testisinde kanser olan kişilerin diğer testisi belirli aralıklarla kontrol edilmelidir.

Testis kanseri tipleri nelerdir?


Testis kanseri tipleri kanserin geliştiği hücre tipine göre değişiklik gösterir.

En sık görülen testis kanseri “germ hücreli testis kanseri”dir. Bu kanser tipi testis kanserlerinin %95’ini oluşturur. Bu tip testis kanserinin 2 alt tipi bulunur: seminom ve non-seminom. Her iki tip kanser de kemoterapiye iyi cevap verir.

Leydig hücre tümörleri, Sertoli hücre tümörleri ve lenfomalar diğer nadir görülen testis kanser tipleridir.

Testis kanseri nasıl tedavi edilir?


Testis kanseri olan kişilerin testisi ameliyatla alınarak tedavi edilir. Testis kanseri sadece bir testiste ise bu durum erkeğin üreme ve cinsel kabiliyetini etkilemez. Bazı durumlarda tedavide kemoterapi ve nadiren radyoterapiden de faydalanılır.

Testis kanseri tedavi edilebilen kanser türlerindendir.

Yorumlar