Yemek borusu kanserleri

Yemek borusu ağız ile mide arasında bulunan bir kanaldır. Çoğu organda olduğu gibi, yemek borusunda da kanser olabilir. Yemek borusu kanserleri genellikle 60-70 yaşlarında erkeklerde görülen bir kanser tipidir.



Erken dönemlerde, kanserin daha fazla yer kaplamadığı başlangıç aşamalarında herhangi bir belirti vermeyen yemek borusu kanserleri büyüdükten sonra belirti vermeye başlar.

Sigara kullanımı, alkolizm ve sağlıksız beslenme gibi sebeplere bağlı olarak gelişebilen yemek borusu kanserleri erken dönemde teşhis edilebilirse tedaviden fayda görülebilir.

Yemek borusu kanserlerinin belirtileri nelerdir?


Yutma güçlüğü,

Hazımsızlık,

Mide yanması,

Yedikten hemen sonra kusma,

İştah kaybı,

Kilo kaybı,

Üst karın bölgesi veya göğüste ağrı.

Yemek borusu kanserlerinin sebepleri nelerdir?


Yemek borusu kanserlerinin kesin sebebi bilinmemektedir. Aşağıda belirtilenler yemek borusu kanseri gelişim riskini artıran faktörlerdendir:

Sigara kullanımı yemek borusu kanserine yol açabilir.

Uzun yıllar boyunca aşırı alkol tüketimi yemek borusu kanserine yol açabilir.

Şiddetli reflü hastalığı yemek borusu kanserine yol açabilir.

Aşırı kilolu olmak yemek borusu kanserine yol açabilir.

Sağlıksız beslenme yemek borusu kanserine yol açabilir.

Yemek borusu kanserleri nasıl tedavi edilir?

yemek borusu kanseri tedavi

Yemek borusu kanserlerinin tedavisinde kanser olan bölgenin cerrahi operasyonla çıkartılmasından sonra kemoterapi ve radyoterapi gibi seçenekler kullanılır.

Yemek borusu kanserlerinin geç teşhis edilmesi durumunda tedavi edilme şansı düşüktür. Böyle durumlarda belirtilerin hafifletilmesi için aynı seçenekler kullanılabilir.

Yemek borusu kanserlerinin tedavisindeki en önemli faktörler kanserin ne kadar yayıldığı, hastanın yaşı ve genel sağlık durumudur. Erken dönemde teşhis edilmesi, kişinin yaş ve sağlık durumunun iyi olması durumunda yemek borusu kanserlerinin tedavi şansı daha fazladır.

Yorumlar