Yumurtalık kanseri teşhisi ve tedavisi

Yumurtalık kanseri teşhisi nasıl konur?


Yumurtalık kanserini belirlemede tek başına özgün bir tarama testi yoktur ancak aşağıda yazılan tetkikler yumurtalık kanseri riski olan kadınlarda teşhis konmasına yardımcı olur:

Jinekolojik muayene: Bir kadın doğum uzmanı tarafından vajinal ve rektal muayene yapılarak anormal bir durum olup olmadığı belirlenmeye çalışılır.

Ultrason: Jinekolojik muayenesi anormal çıkan ve yumurtalık kanseri riski bulunan kadınlara yapılır. Vajina içinden bir prob yardımıyla teşhis konmaya çalışılır.

CA-125 testi: Yumurtalık kanser hücreleri tarafından CA-125 üretilebilir. Bu test yardımıyla CA-125 düzeyinin yükselip yükselmediği belirlenebilir.

yumurtalık over kanseri logo

Yumurtalık kanseri nasıl tedavi edilir?

Yumurtalık kanseri tedavisi kanserin ne safhada teşhis edildiğine, ne kadar yayıldığına ve kadının yaşı gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Öncelikle yumurtalık kanserli hücrelerin temizlenmesi için ameliyat yapılır. Genellikle yumurtalıklarla beraber rahim ve tüpler de ameliyatla çıkarılır.

Ameliyat sonrası kalan kanserli hücrelerin temizlenmesi için kemoterapi yapılabilir. Kemoterapi ameliyat öncesi kanser dokusunu küçültmek için de kullanılabilir.

Yumurtalık kanseri ne kadar erken teşhis edilirse iyileştirme şansı da o kadar fazladır.  

Yumurtalık kanseri ne kadar iyi tedavi edilirse edilsin birkaç yıl içinde tekrarlama riski vardır.

Yorumlar