Antidepresan ilaçlar

Antidepresanlar, depresyonu iyileştirmek ve tekrarlamasını engellemek için kullanılan ilaçlardır. Antidepresan ilaçlar obsesif kompulsif bozukluklar, anksiyete bozuklukları, uzun süren ağrılar ve travma sonrası stres bozukluklarını tedavi etmek için de kullanılırlar. Antidepresanlar beyinde bazı kimyasal maddelerin seviyelerini değiştirerek etki gösterirler. Çoğu kişi antidepresan ilaçlardan fayda görürler. Genellikle tablet şeklinde alınan antidepresan ilaçların etkisinin başlaması için en az bir hafta kullanmak gerekir. Farklı tipleri olan antidepresanların çeşitli yan etkileri olabilir.


Antidepresan ilaçlar etkilerini nasıl gösterir?


Antidepresan ilaçlar

Antidepresan ilaçlar beyinde 'nörotransmitter' adı verilen kimyasal maddelerin seviyesini artırarak etki gösterirler. Nörotransmitterler kişinin duygularını değiştirdiği gibi sinirler tarafından gönderilen ağrı sinyallerini de engellerler. Antidepresan ilaçlar bu etkilerinden dolayı depresyonda, stres ve anksiyete bozuklukları ile kronik ağrılarda kullanılırlar. 

Antidepresan ilaçlar nasıl kullanılır?


Antidepresan ilaçlar genellikle tablet formunda olup kullanıma tedavi edici en düşük dozlar ile başlanır. Antidepresan ilaçların düzenli kullanımı çok önemlidir. Özellikle başlangıçta doz atlamadan en az yedi gün kullanıldıktan sonra etkisi görülmeye başlar. 

Antidepresanlarla tedavi süresi en az 6 ay sürer. Önceki yıllarda depresyona girmiş kişilerde antidepresan ilaçlar ile tedavi iki yıla kadar uzayabilir. tekrarlayan depresyon atakları olanlarda antidepresan ilaçlar daha da uzun süre kullanılabilir. 

Antidepresan ilaç tipleri nelerdir?


Çeşitli tipte antidepresanlar vardır. Bunlar aşağıda sıralanmıştır:

Selektif seretonin gerialım engelleyicileri (SSRI): En sık reçete edilen antidepresan ilaç tiplerindendir. Diğer antidepresan ilaçlara göre yan etkileri daha azdır.

Seretonin-noradrenalin gerialım engelleyicileri (SNRI): Bazı kişilerde SSRI tipi antidepresanlara göre daha etkilidirler.

Trisiklik antidepresanlar (TCA): Diğer iki antidepresan tipine göre yan etkileri daha fazla olup, genellikle depresyonda ilk ilaç olarak tercih edilmez. 

Noradrenalin ve spesifik seretonerjik antidepresan ilaçlar (NASSA): Genellikle SSRI kullanamayan hastalara verilen antidepresan tipi olup yan etkileri SSRI ilaçlar gibidir. 

Yorumlar