Lokal anestezi nedir?

Lokal anestezi vücudun bir bölgesinin bazı kimyasal maddeler kullanılarak uyuşturulması işlemidir. Kullanılan kimyasal maddelere ‘lokal anestetik’ adı verilir. Lokal anestezi genellikle küçük cerrahi girişimlerde kişinin acı duymasını engellemek için yapılır. Genel anestezi tüm vücuda uygulanırken, bunun aksine lokal anestezi sadece işlem yapılacak yeri uyuşturmak için kullanılır.

Lokal anestezi etkisini nasıl gösterir?


Lokal anestezi için kullanılan lokal anestezik maddeler yapılan yer çevresinde bulunan sinirlerin beyne sinyal göndermesini engeller. Böylece küçük cerrahi girişim yapılırken kişini herhangi bir acı duyması engellenir. Örneğin eli kesilen bir kişinin eline dikiş atılması gerekiyorsa buraya önce lokal anestezi yapılarak dikiş sırasında kişinin acı duyması engellenir.

Lokal anestezi yapılan yerde acı duyulmaz ancak yapılan işlem sırasındaki dokunuşlar hissedilir.

Genel anestezi ile lokal anestezi arasındaki farklar nelerdir?


lokal anestezi

Genel anestezi genellikle büyük ameliyatlarda kullanılırken, lokal anestezi küçük cerrahi işlemlerde kullanılır.

Genel anestezi yapılmadan önce birtakım hazırlıklara gerek olmasına rağmen lokal anestezi için ek bir hazırlık dönemine ihtiyaç yoktur.

Genel anestezi uygulanan kişiler anestezi süresince bilincini kaybederken lokal anestezide kişi kendinde olup çevresinde olup bitenleri duyup anlayabilir.

Genel anestezi sonrası kişinin kendine gelmesi için bir süre gerekirken lokal anestezi uygulamalarında böyle bir süreye ihtiyaç yoktur.


Lokal anestezini etkisi ne zaman başlar, ne kadar sürer?


Lokal aneztezi uygulanan bölgede anestezinin etkisi birkaç dakika sonra başlar. Yapılan işlem bittikten birkaç saat sonra lokal anestezinin etkisi sona erer. Örneğin diş hekiminin yaptığı işlem sırasında acı duyulmaz ama işlem sonrası eve geldikten sonra ağrının başlaması lokal anestezinin etkisinin geçtiğinin işaretidir.

Lokal anesteziyi kimler yapar?


Lokal anestezi genellikle diş hekimleri, cerrahlar, anestezistler, aile hekimleri ve doktorlar tarafından yapılır.

Lokal anestezi için neler kullanılır?


Lokal anestezi için kullanılan kimyasal maddeler çeşitli formlarda olabilir. Genellikle iğne yapılarak uygulanan lokal anestezik maddeler krem, jel veya sprey şeklinde de olabilir.

Lokal anestezi hangi işlemlerde kullanılır?


Lokal anestetik maddeler genellikle bir sakinleştirici ile beraber diş dolgusu, diş çekimi, biyopsi alınması, dikiş atılması gibi küçük cerrahi girişimlerde kullanılır. 

Yorumlar