Renk körlüğü sebepleri nelerdir ?

Renk körlüğü, genetik  bir kusur sebebiyle gözde renklere hassas olan hücrelerin (koni hücreleri) olmaması veya görevini tam yapamaması olarak tanımlanabilir. 

Renk körü olanların çoğundaki sebep anne-babadan geçen genetik bir kusurdur. Renk körlüğü X kromozomuna bağlı bir genetik kusurdur ve bu sebeple erkeklerde daha sık görülür.

Kız çocuklar renk körlüğünden daha az etkilenir. Kız çocuklar genellikle renk körlüğü hastalığının taşıyıcısıdır. Bunun anlamı; kadınlar kendileri renk körü olmaz ama renk körlüğünü çocuklarına geçirirler. Taşıyıcı anneden hastalık erkek çocuğuna geçer, kız çocuklar babada renk körlüğü yoksa anneleri gibi taşıyıcı olabilirler.

Renk körlüğü olan babadan çocuklara geçiş anne renk körlüğü taşıyıcısı/hastası olmadıkça mümkün değildir.


Renk körlüğü nadiren daha sonradan da gelişebilir. Bu durumda şeker hastalığı, glokom gibi hastalıklar, bazı ilaçların yan etkileri veya bazı yararlı kimyasallara maruz kalındığı düşünülebilir.

Yaşlanma da renk körlüğüne sebep olabilen bir durumdur. Yaşlılar genellikle renkleri birbirinden ayırd etmekte zorlanırlar. Bu durum yaşlanmanın doğal bir sonucudur.

renk körlüğü

Yorumlar