akciğer kanseri tedavi

Akciğer kanseri sık rastlanan ve ciddi kanser tiplerinden biridir. Akciğer kanseri, kansere bağlı ölümlerde kadınlarda ve erkeklerde tüm dünyada 1. sıradadır. Başlangıçta belirgin bir belirti veya bulgu vermese de akciğer kanseri ilerledikçe çeşitli belirtiler görülebilir.

Akciğerde başlayan kansere "primer" akciğer kanseri, yani birincil akciğer kanseri adı verilir. Primer akciğer kanseri, kanserin esas olarak akciğerlerden kaynaklandığını gösterir. Vücudun başka bir yerinde bulunan kanser akciğere yayıldıysa buna ikincil yani "sekonder" akciğer kanseri adı verilir.

Akciğer kanseri daha çok yaşlılarda görülür ve akciğer kanseri gelişiminde sigara içilmesi ana sebep olarak görülür. Akciğer kanseri tedavisinde cerrahi operasyon, hedefe yönelik tedavi, immünoterapi, radyoterapi ve kemoterapi  yöntemleri kullanılır. 


Akciğer kanserinin belirtileri nelerdir?



Sürekli geçmeyen bir öksürük, kan tükürme, nefes darlığı, sebebi belli olmayan yorgunluk ve kilo kaybı, nefes alıp verirken veya öksürürken göğüste ağrı.

Akciğer kanseri tipleri nelerdir?


Birincil akciğer kanserinin iki tipi vardır:

Küçük hücreli akciğer kanseri: küçük hücreli olmayan akciğer kanserine göre daha hızlı yayılan fakat daha nadir görülen bir tiptir.

Küçük hücreli olmayan akciğer kanseri : akciğer kanserlerinin yüzde sekseninden fazlasını oluşturur. Akciğer kanserinin tipi tedavi şeklini belirleyen önemli bir unsurdur.


Akciğer kanseri kimlerde görülür?


Akciğer kanseri esasen yaşlıları etkiler. Akciğer kanseri 40 yaşından önce çok nadir görülür. Yaş ilerledikçe akciğer kanseri görülme riski artar. Genellikle 70 yaşından sonra akciğer kanseri teşhisi konmaktadır.

Akciğer kanseri nasıl önlenebilir?


Sigaranın bırakılması akciğer kanserinin önlenmesinde en önemli unsurdur. Ayrıca sigara dumanına maruz kalmaktan da kaçınılmalıdır. Son yıllarda ülkemizde uygulanan "Dumansız Hava Sahası" uygulaması sürdürülmeli ve yaygınlaştırılmalıdır. 
  

Akciğer kanserinin sebepleri nedir?


akciğer kanseri sigara

Akciğer kanserinin ana nedeni sigaradır. Akciğer kanserlerinin %80’inden fazlasında sebep sigara içilmesidir. Sadece sigara içilmesi değil, sigara dumanına maruz kalınması da akciğer kanserine sebep olmaktadır. Hayatında hiç sigara içmeyen kişilerde de akciğer kanseri görülebilir.

Sigara dışında asbest, radon gazına maruz kalma, ailesel yatkınlık, hava kirliliği, KOAH gibi sebeplere bağlı olarak da akciğer kanseri gelişebilmektedir. 


Akciğer kanseri nasıl tedavi edilir?



Akciğer kanserinin tedavisi kanser tipine, kanserin ne kadar yayıldığına ve kişinin genel sağlık durumuna bağlıdır.

Akciğer kanseri erken teşhis edilirse ve kanserli hücreler küçük bir bölgede bulunuyorsa cerrahi operasyonla etkilenen bölge çıkarılabilir.

Eğer sağlık durumu uygun değilse cerrahi operasyon yerine radyoterapi de uygulanabilir.

Eğer kanser çok yayıldıysa akciğer kanseri için genellikle kemoterapi yapılır.

Akciğer kanseri olanların tümörlerinde spesifik genetik değişiklikler olanlarda moleküler düzeyde hedefe yönelik tedaviler yapılabilmektedir. Bu tedavilerde verilen ilaçlar sadece kanser hücrelerini hedefleyerek yok ederken, kanser olmayan hücrelerde bir tahribat yapmamaktadır.   

Akciğer kanserinde immünoterapi de uygulanmaktadır. Bu tedavi şeklinde akciğer kanseri olan kişinin bağışıklık sistemi güçlendirilerek kanser hücreleri ile daha verimli savaşması sağlanır. Akciğer kanserlerinde uygulanan aşı tedavileri bu çeşit tedavi seçeneklerindendir.  

Yorumlar