Disleksi nedir?

Disleksi okuma, yazma ve hecelemede problemlere sebep olan bir “öğrenme güçlüğü” dür. Disleksinin gerçek sebebi bilinmemektedir ancak ailesel geçiş gösterdiği ileri sürülmektedir. Disleksi olan kişilerde zeka etkilenmemiştir yani disleksi olan kişilerde zeka geriliği bulunmaz. Disleksi hayat boyu süren bir problem olup özel ilgi ile okuma ve yazma güçlüğü ile ilgili problemin üstesinden gelinmeye çalışılır. Bu özel ilgi sayesinde okuma ve yazma problemi bir nebze azaltılarak disleksi bulunan kişiler okulda ve iş hayatında başarılı olabilir. Winston Churchil, Walt Disney, Albert Einstein, Leonardo Da Vinci, Tom Cruise gibi birçok ünlünün disleksili olduğu bilinmelidir.

Disleksi belirtileri nelerdir?


Bir çocukta disleksi bulunduğu genellikle çocuk okula başladıktan sonra anlaşılır çünkü bu dönem okuma ve yazmanın öğrenilmeye başlandığı yıllardır. Disleksi olan çocuklarda aşağıdaki belirtiler bulunabilir;

disleksi öğrenme güçlüğü

Çok yavaş okuma ve yazma,

Kelimelerdeki harflerin sırasını karıştırma,

Bazı harfleri birbirinin yerine yazma (b yerine d yazma),

Hecelemede zorlanma,

Zamana karşı yapılan testlerde zorlanma,
Sözle söylenenleri anlam ancak yazıyla yazılanları anlamada güçlük çekme,

Planlama ve organizasyon yapmada zorlanma,

Yaratıcı düşünce ve problem çözmede başarılı olma.


Disleksi olduğu düşünülen çocuklar için neler yapılmalıdır?



disleksili ünlüler

Çocuğunda disleksi olduğunu düşünen ebeveynler öncelikle çocuğun sınıf öğretmeni ile konuşmalı, okulun rehberlik öğretmeninden yardım almalıdır.

Okulda ve evde ekstra çabaya rağmen problemler devam ederse bir psikiyatrist ve/veya psikolog ile görüşmekte fayda vardır.

Özel ilgi ve bire bir çalışma ile disleksi olan çocuklarda okuma ve yazma ile ilgili problem büyük ölçüde giderilebilir.

Bazı özel öğrenme teknikleri ve bilgisayar teknolojileri de disleksi bulunan çocukların eğitiminde fayda sağlamaktadır.

Disleksi olan çocuğa özel ilgi ve destek gerekir. Bu çocuklara destek ile belirli ilerlemeler kaydedilebilir. Okuma güçlüğü çeken disleksi olan çocukların metinleri sesli okuması istenebilir. Böylece nerelerde hata yapıldığı görülebilir ve düzeltilebilir.

Disleksi olan çocukların özgüvenlerinin kırılmaması için onları devamlı cesaretlendirmek ve başarılarını kutlamak gerekir.

Disleksili çocuklar için doğru seçilmiş oyunlar disleksi egzersizleri özelliğindedir. Bu konuda psikoloğunuzdan yardım isteyin.

Tüm çocuklar için geçerli olduğu gibi disleksili çocukları başkalarıyla kıyaslamayın. Disleksili çocukların bu konuda çok daha hassas olabileceklerini unutmayın

Disleksili çocukların başarılı olduğu özel ilgi alanları olabilir. Bu özel ilgi alanlarını keşfederek çocuğunuzu o alanlara yönlendirin. Böylece disleksili çocuğun motivasyonu artacaktır.  

Disleksili çocukların içine kapanık olabileceklerini unutmayın. Ona olan sevginizin, bir işi başarmasıyla alakalı olmadığını hissettirin.

Yorumlar