Dizartri nedir?

Beyin hasarı nedeniyle konuşma zorluğuna “dizartri” adı verilir. Dizartri beyinde meydana gelen bir hasar sebebiyle doğuştan veya daha sonra olabilir. Dizartride konuşurken kullanılan kasların kontrol ya da koordinasyonu beyin hasarı sebebiyle bozulur.

Dizartrideki konuşma çoğunlukla anlaşılması zor, geveleme tarzında ya da yavaş konuşma şeklindedir. Dizartri kişinin zekasını ve anlama kabiliyetini etkilemez. En çok beyin hasarı veya beyin tümörü gibi sebeplere bağlı olan dizartri, iletişim sorunları, sosyal ilişkilerin bozulması ve depresyona yol açabilir. Bu sebeple dizartrinin sebebi en kısa zamanda belirlenerek altta yatan etken tedavi edilmeye çalışılmalıdır. Dizartri konuşma terapisi ile mümkün olduğunca düzeltilebilir. 

dizartri konuşma zorluğu


Dizartri belirtileri nelerdir?



Geveleme tarzında konuşma,

Alçak sesle konuşma,

Fısıltı tarzında konuşma,

Genizden konuşma,

Konuşma ritminin düzensiz olması,

Rahatsız edici konuşma tonu,

Gergin bir ses tonu olması,

Konuşmanın monoton olması,

Yüz kaslarında hareket zorluğu,

Yutkunma zorluğu,

Dil ve dudak hareketlerinde zorluk,

Anlattıklarının anlaşılamaması.


Dizartri sebepleri nelerdir?


dizartri

Dizartri gelişimsel veya kazanılmış olabilir. Gelişimsel dizartri doğum öncesi veya sonrası meydana gelen bir beyin hasarı sebebiyle olur.

Kazanılmış dizartri ise kafa travması, beyin tümörü, Parkinson hastalığı gibi durumlara bağlı olarak sonradan gelişebilir.

Aşağıda dizartiye sebep olabilecek durumlar sıralanmıştır:


Beyin hasarı veya beyin tümörü

Kafa travması

İnme

(Bkz. İnme (felç) nedir? )
Serebral Palsi

Parkinson Hastalığı

(Bkz. Parkinson hastalığı nedir? )
Guillain-Barre Sendromu

Huntington Hastalığı

Lyme Hastalığı

Multipl Skleroz

Miyastenia Gravis

Wilson Hastalığı
(Bkz. Wilson hastalığı nedir? )

Uyuşturucu veya sakinleştirici kullanımı  


Dizartrisi bulunan kişi ile nasıl iletişim kurulabilir?


Dizartrisi olan kişinin sizi rahatlıkla anlayacağını unutmayınız. Bu sebeple konuşurken yavaş veya yüksek sesle konuşmaya gerek yoktur.

Dizartisi olan kişinin konuşması ve size cevap verebilmesi için zaman tanımak gerekir. Onu anlayamıyorsanız anlamış gibi yapmayıp, onun bunu bilmesini sağlayın. Kağıt kalem kullanmak yardımcı olabilir. 

Dizartrili bir kişi konuşurken ona bakmak, cümlelerini tamamlamamak, yanlışlarını düzeltmemek gerekir. Mümkün olduğu kadar ortamdaki dikkat dağıtıcı sesleri azalmak iletişimi kolaylaştıracaktır. 

Yorumlar