Florid ve diş çürükleri


Florid içilen suya göre değişen miktarlarda bulunan doğal bir mineraldir. Florid diş çürüklerinin önlenmesinde yardımcı olduğundan birçok diş macunu içine belirli miktarlarda konur. Floridli diş macunu ile dişlerin fırçalanması diş çürüklerini engellemenin en etkili yoludur. Diş macunlarında değişik miktarlarda florid bulunur. Diş macunu dışında çeşitli ülkelerde içme suyuna florid karıştırılarak diş çürükleri önlenmeye çalışılır.

diş çürüğü

Diş çürükleri neden olur?


diş çürümesi

Dişlerin üzerinde bulunan bakteriler tarafından salgılanan asitlerin diş dokusunu tahrip etmesine diş çürümesi adı verilir. Gün boyunca yenen şekerli maddeler dişlere asit saldırısının daha fazla olmasına sebep olur ve dişleri çürütür.

Floridli diş macunlarının etkisi nedir?



Dişlerin fırçalanması diş çürüklerini önler. Floridli diş macunları diş çürüklerini engellemede yardımcıdır. Diş macunlarında en etkili florid miktarının 1350-1500 ppm olduğu bildirilmektedir. Diş macunu ambalajının üzerinde ne kadar florid içerdiği yazmaktadır. Diş çürüğü riski bulunan çocuklarda daha fazla florid içeren diş macunları da diş hekiminin tavsiyesiyle kullanılabilir.

diş fırçalama florür

Dişler ne sıklıkta fırçalanmalıdır?


3 yaşından küçük çocuklar 1000ppm’den az olmayan florid içeriği olan diş macunları ile günde iki kere dişlerini fırçalamalıdır.

3-6 yaş arası çocuklar 1000ppm’den fazla florid içeriği olan bezelye kadar diş macunu ile günde en az iki kere dişlerini fırçalamalıdır

Yetişkinler 1350-1500 ppm florid içeriği olan diş macunları ile günde en az iki kere dişlerini fırçalamalıdır.

Eğer ağız çalkalama suyu kullanılıyorsa fırçalama ile eş zamanlı kullanılmamalıdır.

İçme suyuna florid karıştırılması nedir?


Dünyada çeşitli ülkelerde diş çürüklerinin önlenmesi için yeterli florid içermeyen içme suyuna florid karıştırılmaktadır. Böylece diş çürüklerinin önlendiği ve sağlık açısından suya florid karıştırmanın bir olumsuzluğa yol açmadığı bildirilmektedir. Ancak buna karşıt görüşler de mevcuttur.    

Yorumlar