Omuz çıkığı

Omuz çıkığı, düşme veya çarpma gibi bir kaza sonucu meydana gelir. Omuz çıkığı en kolay meydana gelen çıkıklardan biridir. Omuz çıkığının kolay meydana gelmesinin sebebi kolun baş kısmının çok derin olmayan bir eklem yapısı içinde bulunmasıdır. Bu sayede kol her yöne gayet kolay hareket edebilir ancak omuz çıkığı meydana gelme riski de bir o kadar kolaydır. Omuz çıkığı ile beraber bazen omuz eklemi çevresindeki bağlar da zedelenerek yırtılabilir. Omuz çıkığı yerine yerleştirildikten sonra omuz çıkığının iyileşmesi genellikle 3-4 ay sürebilir.

Omuz çıkığı nasıl meydana gelir?


Kol üzerine şiddetli bir düşüş omuz çıkığına yol açabilir. Genellikle takım halinde oynanan oyunlarda yaşanan spor kazalarında omuz çıkığı meydana gelebilir. Bunun dışında kışın buzlanan yollarda kayıp düşmeler de omuz çıkığına sebep olabilmektedir.

Omuz çıkığı belirtileri nelerdir?



Omuz çıkığı kolayca anlaşılabilir çünkü aşağıdaki belirtiler bir omuz çıkığı olduğunun göstergesidir:

Omuzda şiddetli bir ağrı,

Kolu ağrı nedeniyle oynatamama,

Omuzun yuvarlak şeklinin kaybolup kare şeklinde görülmesi,

Omuzun üst ön yüzünde şişlik.


Omuz çıkığı olanlar ne yapmalıdır?



Omuz çıkığı olan kişiler en yakın acil servise başvurmalıdır. Omuz çıkığı kendi başına yerine konmaya çalışılmamalıdır. Beklerken omuz çıkığı olan kol mümkün olduğu kadar hareket ettirilmemelidir. Çıkan omuzun olduğu kol altına destek için bir yastık konulabilir. Dirsekte dik açı yapacak şekilde kol askıya alınabilir.

omuz çıkığı muayenesi

Omuz çıkığı nasıl tedavi edilir?


Acil serviste omuz filmi çekilerek gerçekten omuz çıkığı olup olmadığı belirlenir. Ayrıca bu sayede omuz çıkığı yanında herhangi bir kırık olup olmadığı da saptanabilir. Eğer kırık yoksa omuz doktor tarafından yerine oturtulur.

Omuz yerine oturtulduktan sonra omuz çıkığı olan kişi taburcu edilir ve evde dinlenmesi istenir.

Belirli bir süre sonra fizik tedavi için tekrar hastaneye gitmek gerekir.

Omuz çıkığı ağrısı için doktorun tavsiye edeceği ağrı kesiciler kullanılabilir.

Omuz çıkığının tamamen tedavisi 3-4 ayı bulabilir. Birkaç gün sonra omuz askısı çıkartılabilir. Genellikle 2 hafta sonra omuz çıkığı olan kol ile birçok aktivite yapılabilir ancak omuz hareketi gerektiren ağır sporların yapılabilmesi zaman alacaktır.

Omuz çıkığının iyileşme sürecinde dikkatli olunmalı ve omuz çıkığı tamamen iyileşmeden aşırı hareketlerden kaçınılmalıdır. Aksi halde omuz tekrar çıkabilir. Tekrarlayan omuz çıkıkları genellikle 25 yaşından küçükler ile 40 yaşından büyüklerde görülür.    

Yorumlar