Şarbon aşısı genel olarak herkese uygulanan bir aşı değildir. Şarbon aşısı genellikle işleri çoğunlukla şarbon bulaşma riski olanlara yapılan bir aşıdır. Şarbon aşısı şarbon bulaşma riski yüksek olan 18-65 yaş arası kişilere maruziyet öncesi yapılır. Acil durumlarda maruziyet sonrası da aşı uygulanabilir. Şarbon aşısı şarbon mikrobu içermediğinden insanlara şarbon bulaşmasına sebep olmaz. Aşı şarbon hastalığına karşı koruma sağlar.
Şarbon aşısı kimlere uygulanır?
Hayvanlar veya hayvan ürünleri ile uğraşan kişilere
Şarbon ile çalışan laboratuvar personeline şarbon aşısı yapılabilir.
Şarbon aşısı nasıl uygulanır?
Şarbon aşısı kas içine yapılır. Şarbon aşısının koruyucu olabilmesi için 18 ayda 5 kez uygulanıp daha sonra yılda 1 kez tekrarlanması gerekir.
Şarbon aşısı kimlere yapılmamalıdır?
Hamileler,
Şarbon aşısı bileşenlerine alerjisi olanlar,
Lateks alerjisi olanlar,
Halihazırda ciddi bir hastalığı olanlar, hastalık geçene kadar şarbon aşısı olmamalıdır.
Olası bir maruziyetten sonra şarbon aşısı uygulanır mı?
Şarbon aşısının yan etkileri nelerdir?
Aşının yapıldığı yerde kızarıklık, şişme, ağrı ve kaşınma olabilir. Ayrıca kas ağrısı, aşının yapıldığı kolda geçici hareket kısıtlılığı, baş ağrısı ve yorgunluk gibi hafif belirtiler görülebilir.
Diğer aşılarda olabileceği gibi şarbon aşısı bileşenlerine karşı alerji gelişebilir.
Yorumlar
Yorum Gönder