Şarbon belirtileri nelerdir?

Şarbon belirtileri şarbon enfeksiyonunun tipine göre değişiklik gösterebilir. Şarbon mikrobu insana bulaştıktan sonra insan vücudunda çoğalmaya başlar. Çoğalan şarbon mikropları vücudun her yerine dağılır ve toksin üretir. Tedavi edilmemesi durumunda ölüme sebep olabilen şarbon hastalığının belirtilerinin bilinmesi ve tanınarak en kısa zamanda tedavi için bir sağlık kuruluşuna başvurulması büyük önem taşır.


Deri şarbonunun belirtileri nelerdir?

Deri şarbonu en kolay tanınabilen şarbon tipidir. Görülen belirtiler kolayca tanınabilir. Önce deri üzerinde kaşıntılı olabilen sivilcemsi küçük yaralar belirir. Bu lezyonların çevresi şiş olabilir. Sivilcemsi lezyonlar daha sonra ortası siyah renkte ağrısız yaralara dönüşür. Bu yaralar eller, kollar, ense veya yüzde görülebilir.

Solunum yoluyla bulaşan şarbon belirtileri nelerdir?


akciğer şarbonu
Akciğer şarbonu adı da verilen bu tip grip benzeri belirtilerle başlar. Birkaç gün içinde hastalık ağırlaşarak solunum zorluğu, göğüste ve kaslarda ağrı ile devam eder. Giderek kötüleşen durum şok, koma ve ölüm ile sonuçlanabilir. Aşağıda solunum yoluyla bulaşan akciğer şarbonunda görülebilecek belirtiler yer almaktadır:

Ateş,

Terleme,

Öksürük,

Kanlı öksürük,

Solunum sıkıntısı,

Bulantı,

Kusma,

Mide ağrısı,

Başağrısı,

Vücutta ağrılar,

Aşırı yorgunluk hissi.


Sindirim sistemi ile bulaşan şarbon belirtileri nelerdir?


Ateş,

Terleme,

Bulantı,

Kusma,

Kanlı kusma,

Baş ağrısı,

İshal,

Kanlı ishal,

Yüzde kızarma,

Gözlerde kızarma,

Mide ağrısı,

Yutkunma güçlüğü.
Yukarıda sayılan belirtiler başka hastalıklarda da görülebildiğinden şarbon belirtileri hastalığa özgü değildir. Ancak şarbon mikrobuna maruz kalınabilecek mesleklerde çalışanlar, şarbon hastası olabilecek bir hayvan ile temas edenlerde bu tip belirtilerin görülmesi durumunda şarbon hastalığı akla gelmeli ve en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Muayene eden doktora kişinin mesleği veya hayvan ile temas öyküsü mutlaka söylenmelidir.

Yorumlar