Şarbon tedavisi nasıl yapılır?

Şarbon bakterileri vücuda bulaştıktan genellikle 7 gün sonra aktive olurlar. Ancak şarbon bakterileri bazen insan vücuduna girdikten sonra 60 gün kadar aktive olmadan bekleyebilir. Aktive olan şarbon bakterileri çoğalarak toksin salgılamaya başlar. Bu toksin vücutta hastalığa sebep olur. Şarbon tedavisi antibiyotik ve antitoksin kullanılarak yapılır. Şarbon tedavisinin hastanede yapılması gerekir.

Şarbon tedavisi

Şarbonda antibiyotik tedavisi nasıl yapılır?



Şarbon belirtileri görülen kişide tedavinin erken başlaması son derece önemlidir. Doktorlar şarbon tedavisi için en uygun antibiyotiği seçerek tedaviyi başlatır.

Antibiyotikler şarbon mikrobunu öldürerek ve büyümesini durdurarak etki gösterir. Büyümesi duran şarbon mikrobu çoğalamaz ve ölür.

Şarbon tedavisinde genellikle doksisiklin veya siprofloksazin antibiyotikleri kullanılır. Antibiyotik dozu hastanın yaşına göre değişiklik gösterir. Tedavide kullanılan antibiyotik genellikle ağız yoluyla verilir.


Hastalara serum takılarak sıvı desteği ve solunum desteği gerekebilir.

Şarbonda antibiyotik tedavisinin doktorun belirlediği sürede ve dozda yapılması son derece önemlidir. Kendisini iyi hisseden kişiler antibiyotik tedavisini bırakmamalıdır.  

Şarbon mikrobuna maruz kaldığı düşünülen kişilerin antibiyotik kullanımı 60 güne kadar uzatılabilir çünkü şarbon mikropları vücuda girdikten sonra 60 gün kadar aktive olmadan kalabilmektedir.  

Şarbonda antitoksin tedavisi nasıl yapılır?


Vücuda giren şarbon mikropları genellikle 1 hafta içinde aktive olup çoğalmaya başlar.

Aktive olan şarbon bakterileri vücutta toksin salgılayarak hastalık yapar. Bu sebeple şarbon hastalığının tedavisi için “antitoksin” kullanılır.

Şarbon hastasına verilen antitoksin şarbon mikroplarının salgıladığı toksini nötralize etmeye ve vücuda vereceği zararı engellemeye yarar.

Yorumlar